20 november 2011

Ört- och ostfyllt bröd

Alla sopp- och grytmiddagar blir mycket, mycket roligare (och lite festligare) med ett nybakat smakrikt bröd! Det här brödet är en sorts "rullbröd" med en fyllning av örtsmör. Utöver att det kan bli lite kladdigt när det ska bakas ut är brödet lätt att baka, och dessutom lätt att variera med olika örtsmaker. Den här gången använde jag dels en torkad blandning med matiga örtkryddor, bland annat rosmarin. Ursprungsreceptet kommer från ICA. 



Örtfyllt bröd
(1 limpa)

2 1/2 dl ljummet vatten
25 g färsk jäst (1/2 paket alltså)
1 tsk flingsalt
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl dinkelmjöl (gärna fullkorn)
Ca 30 g smör, rumsvarmt
2 msk torkade örtkryddor (blanda gärna olika beroende på vilken mat du ska ha till)
1 1/2 dl riven smakrik ost (jag använde lagrad prästost)

Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, vetemjöl och dinkelmjöl. Arbeta ihop degen i maskin i ca 5 minuter. Jäs under bakduk i 40 minuter. Blanda smöret med örtkryddorna. Kavla ut degen på mjölat underlag till en rektangulär platta. Bred ut örtsmöret och strö osten över. Rulla ihop brödet och lägg det på bakplåtspappersklädd plåt. Klipp några jack i degrullen. Strö gärna lite örtkryddor ovanpå också. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i ca 25-30 minuter, låt svalna på galler.


Inga kommentarer: