Örtfyllt bröd
(1 limpa)
2 1/2 dl ljummet vatten
25 g färsk jäst (1/2 paket alltså)
1 tsk flingsalt
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl dinkelmjöl (gärna fullkorn)
Ca 30 g smör, rumsvarmt
2 msk torkade örtkryddor (blanda gärna olika beroende på vilken mat du ska ha till)
1 1/2 dl riven smakrik ost (jag använde lagrad prästost)
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, vetemjöl och dinkelmjöl. Arbeta ihop degen i maskin i ca 5 minuter. Jäs under bakduk i 40 minuter. Blanda smöret med örtkryddorna. Kavla ut degen på mjölat underlag till en rektangulär platta. Bred ut örtsmöret och strö osten över. Rulla ihop brödet och lägg det på bakplåtspappersklädd plåt. Klipp några jack i degrullen. Strö gärna lite örtkryddor ovanpå också. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i ca 25-30 minuter, låt svalna på galler.
2 1/2 dl ljummet vatten
25 g färsk jäst (1/2 paket alltså)
1 tsk flingsalt
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl dinkelmjöl (gärna fullkorn)
Ca 30 g smör, rumsvarmt
2 msk torkade örtkryddor (blanda gärna olika beroende på vilken mat du ska ha till)
1 1/2 dl riven smakrik ost (jag använde lagrad prästost)
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, vetemjöl och dinkelmjöl. Arbeta ihop degen i maskin i ca 5 minuter. Jäs under bakduk i 40 minuter. Blanda smöret med örtkryddorna. Kavla ut degen på mjölat underlag till en rektangulär platta. Bred ut örtsmöret och strö osten över. Rulla ihop brödet och lägg det på bakplåtspappersklädd plåt. Klipp några jack i degrullen. Strö gärna lite örtkryddor ovanpå också. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i ca 25-30 minuter, låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar