15 november 2011

Leverpastej till en unik katt

Ikväll har vi gjort leverpastej här hemma för att tänka lite extra på en speciell familjemedlem som inte finns med oss längre. Idag somnade nämligen familjens älskade katt Chalif lugnt in på sin filt. Chalif var en exceptionell katt på många sätt - han uppnådde till exempel den högst aktningsvärda åldern av 20 år och 11 månader. Från att ha börjat som utställningskatt med fina meriter och till och med representerat abessinierrasen på frimärke kom han till oss i familjen för drygt 15 år sedan. Han fastnade direkt för pappas knä och tillbringade många, många timmar där. Han ville alltid vara med familjen och gjorde aldrig en fluga förnär, inte ens när min lillasyster lyfte honom i svansen (utan att veta bättre) eller när det kom en liten kattunge (vår Columbus) med i bilden som bara ville busjaga honom precis hela tiden.

Chalif, oktober 2011

Chalif var en matglad katt! Allt i matväg gillades, speciellt om det stod framdukat på matbordet. Att hoppa upp och äta leverpastejen från mammas smörgås medan hon åt den var en av favoritsysselsättningarna. Därför Chalif - den här leverpastejen är till dig! Du hade nog inte gillat klafset ovanpå (som är en chiliäppelchutney) men leverpastejen, den hade du definitivt tagit dig upp på bordet för!Kycklingleverpastej med bacon och äpple
(1 liten form)

250 g kycklinglever
Ca 1/2 msk smör till stekning
1 litet äpple, skalat och skivat
70 g bacon (1/2 paket) i strimlor
1/2 gul lök
4 ansjovisfiléer
3/4 dl grädde (jag använde matlagningsgrädde men ta gärna vispgrädde)
Salt, peppar
Gärna 1 tsk örtkrydda, t ex rosmarin, eller hackade färska örter

Sätt ugnen på 175 grader. Rensa och dela kycklinglevern i mindre bitar. Stek i 2-3 minuter i smör. Låt svalna något. Mixa lever, äpple, bacon, lök och ansjovisfiléer till en någorlunda slät mix. Rör ner grädde och kryddor. Häll i en välsmord form (kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten) och grädda i ca 30 minuter. Låt svalna, helst i kylen. Pastejen blir ganska lös, speciellt om du använder matlagningsgrädde, och är därmed fullt bredbar.

Recept: ICA

1 kommentar:

Therese sa...

Jag beklagar :( Stora kramar till er alla