Boken är uppdelad efter de fyra årstiderna. En del utrymme i början går åt till att beskriva olika produkter ur Saltå kvarns sortiment, vilket kanske inte känns helt nödvändigt. Sedan börjar de härliga recepten. Jag har testat två småkakor: honungskakor (som hör till våren) och kryddbiscotti (som beskrivs som ett julbordsrecept). Tyvärr blev inte biscottisarna särskilt bra - smaken fanns där men de blev väldigt smuliga. Jag får testa att baka om dem med lite förändringar.
Honungskakorna däremot blev riktigt goda! De förtjänar en mycket bättre bild än nedanstående men mannen drog på tredagsutflykt och tog med sig systemkameran. Honungen är som namnet antyder huvudsaken i de här kakorna. Jag använde en honung som vi direktimporterat (läs köpt) på grekiska ön Zakynthos och som är riktigt blommig och härlig i smaken. En annan gång kan jag tänka mig att baka de här kakorna med en smaksatt honung, t ex med mynta!
Honungskakor från Saltå kvarn
(ca 25 st)
(ca 25 st)
1 dl socker
1/2 dl smakrik honung
2 1/2 dl vetemjöl
2 äggvitor
1/2 dl smakrik honung
2 1/2 dl vetemjöl
2 äggvitor
90 g rumsvarmt smör
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en smet. Klicka ut på två bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i ca 13-15 minuter. Kakorna ska få en fin gyllene färg men inte brännas (passa kanterna). Låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en smet. Klicka ut på två bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i ca 13-15 minuter. Kakorna ska få en fin gyllene färg men inte brännas (passa kanterna). Låt svalna.
Recept: Året runt med Saltå kvarn, kapitlet Vårfika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar