14 september 2011

Potatis- och purjolökssoppa med vitt vin och dragon

Vi har uppenbarligen börjat höstanpassa oss för här hemma blir det ideligen soppor! Med matiga tillbehör (här bacon) kan vi sitta och njuta av soppan medan höstvindarna med Katia i spetsen river utanför.

Ikväll gjorde jag en potatis- och purjolökssoppa enligt rätt så klassisk modell. Som topping använde jag knaperstekt bacon men smulad fetaost är också jättegott. Vad beträffar örtkryddan använde jag idag dragon men det går lika bra med andra kryddor du har hemma, persilja kanske eller timjan. 


Potatis- och purjolökssoppa med vitt vin och dragon
(3 port)

4 stora potatisar
2 mellanstora purjolökar
Smör/olja till stekning
1 1/2 dl vitt vin
1 1/2-2 msk grönsaksbuljongpulver eller 1 grönsaksbuljongtärning
3 1/2 dl vatten
1 tsk torkad dragon (eller annan örtkrydda, torkad eller färsk)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
Salt, peppar

1 paket bacon, gärna ekologiskt (jag gillar Änglamarks)

Skala potatisen och skiva den rätt så tunt. Skölj purjolöken noga och hacka. Fräs purjon i lite smör/olja i en stor kastrull i några minuter. Häll i potatisskivorna, vitt vin, grönsaksbuljongpulver, vatten och torkad dragon. Låt koka under lock i ca 15-20 minuter. Känn så att potatisskivorna är mjuka, koka annars några minuter till. Mixa slätt (eller snarare så slät du önskar soppan). Häll i matlagningsgrädden och koka upp. Smaka av med salt (gärna örtsalt) och peppar.

Stek baconen i mindre bitar i en kall panna. När den är knaperstekt, låt rinna av på hushållspapper. Servera soppan med baconströssel ovanpå. 

Inga kommentarer: