20 september 2011

Fina firren med svamp

Nu när hösten börjar närma sig med stormsteg laddar vi upp med goda gratänger under de gråmulna kvällarna. Ett fiskblock är perfekt att ha i frysen för just sådana här middagar när lite vad som helst kan hamna i ugnen. Det lät kanske inte så gott förresten... men den här fiskgratängen är det!

Jag gillar att använda hoki eller sej men just den här gången blev det faktiskt torsk (snällt fiskad). Tillsammans med champinjoner och purjolök blev det en alldeles utmärkt gratäng som fick mycket smak av den lagrade osten ovanpå. Gillar du inte stark ostsmak så ta helt enkelt en mildare sort. Fiskgratäng med champinjoner och lagrad ost
(ca 3 port)

1 någorlunda tinat fiskblock (hoki, sej, torsk...)
Ca 10 champinjoner
1/2-1 purjolök (beroende på storlek)
1 burk crème fraiche (välj lätt eller original enligt egen smak)
1 dl mjölk
1 litet knippe gräslök, finhackad
Salt, peppar
Ca 1 1/2 dl riven ost, gärna vällagrad

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fiskblocket i en ugnsfast form. Det gör inget om fisken är lite fryst. Skiva champinjoner och purjolök, fördela ovanpå och runtom fisken. Blanda crème fraiche, mjölk, gräslök, salt och peppar. Häll över fisken. Fördela riven ost ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills fisken är färdig (använd gärna ugnstermometer, fisken ska nå 55 grader) och osten fått fin färg. Servera med kokt eller pressad potatis.

Inga kommentarer: