09 augusti 2011

Mintcheesecake i miniformat

Inspirerad av Martha Stewart gjorde jag världens enklaste cheesecakekakor till utflyktsfika i helgen. Att röra ihop smeten tog max någon minut och ännu finurligare är att botten på kakan är... en kaka! Allt bygger nämligen på Oreokakor eller något annat slags dubbla chokladkex med vaniljfyllning. Jag använde en finsk variant med mintchoklad som jag hittade på flygplatsen i Helsingfors i somras. Vanliga Oreos går dock alldeles utmärkt!



Minimintcheesecakes
(8 st)

8 hela kakor av Oreotyp, gärna med mintfyllning
4 grovhackade kakor av Oreotyp
1 paket cream cheese (200 g), rumsvarm
drygt 1/2 dl socker (jag använde myntasocker för att matcha mintfyllningen i kakorna)
1 krm vaniljpulver
1/2 dl crème fraiche
1 stort ägg
en liten nypa salt
Gärna chokladsås (men bara om du har färdig)

Sätt ugnen på 150 grader. Ställ åtta muffinsformar i en muffinsform av metall. Lägg en kaka i botten på varje muffinsform. Rör ihop cream cheese, socker, vaniljpulver, crème fraiche och salt. Blanda ner ägget och till sist ner de grovhackade kakorna. Fördela smeten i muffinsformarna. Häll gärna lite chokladsås ovanpå om du råkar ha sådan hemma. Grädda i ca 22-24 minuter. Låt stelna i kylskåp i minst 4 timmar.

1 kommentar:

Therese sa...

Jag vill också gå på picnic med dig:)