23 augusti 2011

Knäckig äppel- och björnbärspaj

En liten kvällspromenad till odlingslotten och i närområdet gav oanad skörd! På odlingslotten plockade jag salvia, gräslök och lite citronmeliss - och vi säger nu särskilt tack till tanten som hade lotten innan och som har placerat ut örter lite varstans på lotten. Ett par falläpplen från lilla äppelträdet fick också följa med. På vägen hem såg jag några fläderbuskar så där plockade jag några klasar bär. Visst kan man göra saft på dem också? Sist men inte minst gick vi förbi ett miniplommonträd, ett körsbärsträd (dock med bara ett fåtal körsbär) och så ett björnbärssnår! Äntligen är björnbären sådär saftiga och härliga som de ska vara när de är riktigt mogna.

Min snälla kollega gav mig tidigare idag receptet på en knäckig äppelpaj, och med smärre modifikationer finns hennes recept fick bli kvällens efterrätt! Eftersom jag smakat på äpplena tidigare i veckan visste jag att de var lite väl omogna fortfarande. Däremot borde de funka utmärkt i en paj med lite hjälp på traven. Jag skar äpplena i mindre bitar och kokade dem i några minuter tillsammans med lite socker. Vips blev det god pajfyllning som passade perfekt med en näve björnbär!



Knäckig äppel- och björnbärspaj
(2 port)

2-3 små äpplen (koka ev. i sockerlag om de är sura, se ovan)
1 stor näve björnbär
1/2 msk kanel
1 msk socker
50 g flytande smör/olja
40 g brun farin el råsockerströ
50 g vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Skär äpplena i bitar. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med björnbären. Strö kanel och socker över. Blanda flytande smör/olja (eller rumsvarmt smör), brun farin/råsockerströ och vetemjöl i en skål. Klicka ut smeten över fyllningen och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller en klick grädde!

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Oj, så gott!

studeravidare.se sa...

Hej Helena. Idag drar vi igång en tävling på studeravidare.se. Vill du också vara med och tävla? Du behöver bara nämna oss i ett blogginlägg och har då chansen att vinna

Nya MacBook Air. Infomation om tävlingen finns under www.studeravidare.se/bloggtavling.
MVH Studeravidare gänget