Jag fick en kruka ananassalvia av en kompis när jag fyllde år och började genast leta inspiration till roliga bakverk. Ananassalvian luktar mer ananas än den smakar. Jag har använt den hackad i havrekakor med kokos (se nedan) men också i de här muffinsarna (recept från Allt om Mat). Muffinsarna innehåller krossad ananas vilket gör dem väldigt saftiga. Om du inte har ananassalvia, testa citronmeliss eller rivet citronskal istället!
Ananasmuffins med ananassalvia
12 st
50 g smör
1 burk krossad ananas (440 g)
5-10 ananassalviablad, finhackade
2 ägg2 dl strösocker (170 g)
3 dl vetemjöl (180 g)
2 tsk bakpulver
1 dl visp-, kaffe- eller matlagningsgrädde
Glasyr:
1,5 dl florsocker (90 g)
3 tsk ananasspad
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna något. Låt ananasen rinna av i en sil. Spara lite spad till glasyren. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver, och häll ner i äggsmeten varvat med grädden. Rör ner smöret och det avrunna ananaskrosset. Fyll muffinsformar till 3/4 med smet (ställ dem gärna i en muffinsform av metall så flyter inte muffinsarna ut). Grädda ca 15 min i mitten av ugnen.
När muffinsarna har svalnat: Blanda florsocker och ananasspad till en lagom tjock glasyr och bred/spritsa den över muffinsarna.
När muffinsarna har svalnat: Blanda florsocker och ananasspad till en lagom tjock glasyr och bred/spritsa den över muffinsarna.
1 kommentar:
Ananassalvia verkar riktigt spännande! Det har jag aldrig hört talas om tidigare!
Skicka en kommentar