Färs- och potatisgratäng, a.k.a. cottage pie
(1 form, ca 4 port)
Köttfärsfyllning:
350 g nötfärs (eller blandfärs)
2 morötter
Köttfärsfyllning:
350 g nötfärs (eller blandfärs)
2 morötter
(Gärna 1 palsternacka och/eller lite rotselleri)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Olja till stekning
1 dl rödvin
1 burk krossade tomater
Gärna 1-2 msk worcestershiresås (om du har det i kylen alltså)
Örtkryddor, salt, peppar, buljongpulver enligt smak
Hacka morötterna, löken och ev. andra rotfrukter grovt. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs tillsammans med färsen i lite olja. Häll i rödvin, krossade tomater och worcestershiresås. Rör ner buljongpulver, örtkryddor och peppar efter egen smak. Låt koka försiktigt i ca 45 minuter till en tjock röra. Rör om då och då och häll i lite vatten om det skulle bli för torrt. Smaka av med salt och peppar.
Potatismos m.m.:
Ca 750 g potatis
Mjölk
Ca 50 g riven ost
Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjukt i saltat vatten. Mosa och rör i mjölk till ett lagom tjockt potatismos. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Häll köttfärsröran i ugnsfast form och bred ut till ett slätt lager. Formen behöver inte smörjas innan. Fördela potatismoset ovanpå och släta till. Strö riven ost ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills moset har fått en fin gyllene färg och det bubblar i kanterna om fyllningen. Låt stå några minuter och servera sedan med sallad.
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Olja till stekning
1 dl rödvin
1 burk krossade tomater
Gärna 1-2 msk worcestershiresås (om du har det i kylen alltså)
Örtkryddor, salt, peppar, buljongpulver enligt smak
Hacka morötterna, löken och ev. andra rotfrukter grovt. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs tillsammans med färsen i lite olja. Häll i rödvin, krossade tomater och worcestershiresås. Rör ner buljongpulver, örtkryddor och peppar efter egen smak. Låt koka försiktigt i ca 45 minuter till en tjock röra. Rör om då och då och häll i lite vatten om det skulle bli för torrt. Smaka av med salt och peppar.
Potatismos m.m.:
Ca 750 g potatis
Mjölk
Ca 50 g riven ost
Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjukt i saltat vatten. Mosa och rör i mjölk till ett lagom tjockt potatismos. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Häll köttfärsröran i ugnsfast form och bred ut till ett slätt lager. Formen behöver inte smörjas innan. Fördela potatismoset ovanpå och släta till. Strö riven ost ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills moset har fått en fin gyllene färg och det bubblar i kanterna om fyllningen. Låt stå några minuter och servera sedan med sallad.
1 kommentar:
Åh, tack för detta recept, jag älskar cottage pie/shepherds pie!
Skicka en kommentar