21 februari 2011

Cottage pie (typ)

Cottage pie utlovades nedan och så ska levereras! Nu är jag säkert inte bokstavstrogen mot den klassiska engelska nötfärs- och potatismospajen, men vad gör väl det när det är gott? Den här varianten innehåller i princip en fast köttfärssås som toppas med potatismos och ost. Nu hade jag inte så många roliga rotfrukter hemma, annars hade jag nog hackat ner en palsternacka och lite rotselleri också.
Färs- och potatisgratäng, a.k.a. cottage pie
(1 form, ca 4 port)

Köttfärsfyllning:
350 g nötfärs (eller blandfärs)
2 morötter
(Gärna 1 palsternacka och/eller lite rotselleri)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Olja till stekning
1 dl rödvin
1 burk krossade tomater
Gärna 1-2 msk worcestershiresås (om du har det i kylen alltså)
Örtkryddor, salt, peppar, buljongpulver enligt smak

Hacka morötterna, löken och ev. andra rotfrukter grovt. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs tillsammans med färsen i lite olja. Häll i rödvin, krossade tomater och worcestershiresås. Rör ner buljongpulver, örtkryddor och peppar efter egen smak. Låt koka försiktigt i ca 45 minuter till en tjock röra. Rör om då och då och häll i lite vatten om det skulle bli för torrt. Smaka av med salt och peppar.

Potatismos m.m.:
Ca 750 g potatis
Mjölk
Ca 50 g riven ost

Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjukt i saltat vatten. Mosa och rör i mjölk till ett lagom tjockt potatismos. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Häll köttfärsröran i ugnsfast form och bred ut till ett slätt lager. Formen behöver inte smörjas innan. Fördela potatismoset ovanpå och släta till. Strö riven ost ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills moset har fått en fin gyllene färg och det bubblar i kanterna om fyllningen. Låt stå några minuter och servera sedan med sallad.

1 kommentar:

Li sa...

Åh, tack för detta recept, jag älskar cottage pie/shepherds pie!