14 januari 2011

Matig helg i Rom

När mörkret var som mörkast, snön som blötast och vinden som kallast kände vi för en liten tur söderut. Trettonhelgen passade perfekt för en långhelg i Rom - ett förstagångsbesök som förhoppningsvis inte blir det enda! Rom är ju en fantastisk stad med ett överflöd av historiska upplevelser, slingrande gränder och en och annan kyrka. Skönt nog var även vädret på vår sida och vi njöt av solsken och en temperatur ungefär 20 grader högre än i Lund... Från vårt alldeles utmärkta boende Panthéon 3E precis vid Panthéon utforskade vi staden, och så åt vi. Åt, drack, åt. Mycket mat, god mat och däremellan många promenader också!

Här följer en liten kavalkad av matrelaterade bilder och tips. Vi har hur många foton på byggnader och utsikter som helst men de får sparas till en reseblogg tror jag...

Vi började resan traditionsenligt med en frukost på Starbucks på Kastrup. Dyrt, dyrt, dyrt (en mellanlatte kostar 46 danska kronor... ungefär 55 svenska kr) men gott och välbehövligt efter väldigt tidig morgon och försenade tåg (och sedermera försenat flyg).

Framme i Rom! Utsikt från en av många broar mot Castel Sant'Angelo vid floden Tibern. (OK då, ingen matbild men fick vara med ändå)

Nyrostade kastanjer på kvällskvisten vid Piazza Navona
(eller något av de andra miljarders miljarder torgen)


Pizza till middag en kväll såklart. En utan tomatsås (grädde istället), en mer traditionell. Gott. Det var husets röda också...

Godaste cappuccinon på Café Sant'Eustachio vid Piazza Sant'Eustachio

Godaste glassen ever (!) på San Crispino, finns bland annat precis ovanför Panthéon. Åt en glass om dagen minst: här guandujachoklad och honungsglass (som är San Crispinos egna specialare). Andra smaker som föll oss i smaken var basilika (inte grön utan smaksatt med likör) och pinjenötter.

Och just det, glöm inte att kasta några mynt över axeln i Fontana di Trevi innan ni lämnar Rom! Då säkrar ni chanserna att komma tillbaka någon gång!

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Vilken underbar helg! Sånt gör gott för själen!

mumsfillibaba sa...

Vi var i Rom i April och hade ungefär samma väder. Trodde inte att det var så varmt där nu. Mycket god mat åt vi också. Självklart måste man åka tillbaka!!