09 oktober 2010

Surdegsbröd med äpple och solrosfrön

Hos Pain de Martin hittade jag ett recept på surdegsbröd med äpple och valnötter. Det här brödet är typ som det... fast ändå inte. Istället för valnötter har jag solrosfrön till exempel. Riktigt gott bröd hur som helst! Äpplena ger den där lilla sötman som jag gillar i surdegsbröd!


Rågsurdegsbröd med äpple och solrosfrön
(1 limpa)

Dag 1 - kväll

50 g rågsurdegsgrund
150 g ljummet vatten
90 g rågmjöl

Blanda i en bunke. Täck med plastfolie (eller en tallrik) och låt stå i rumstemperatur över natten.

50 g vetekli
50 g fyrkornskross
(eller totalt 100 g vetekross)
150 g kokande vatten

Blanda vetekli och fyrkornskross i en bunke. Häll kokande vatten över och rör om. Täck med plastfolie/tallrik och låt stå över natten i rumstemperatur.

Dag 2

250 g äpplen (svenska såklart!)
25 g mörkt socker (t ex mörkt muscovado)

Kärna ur äpplena och dela i mindre bitar. Kör i mixer tillsammans med sockret tills äpplena är finfördelade men inte helt mixade.

250 g vetemjöl special
75 g rågmjöl
100 g solroskärnor
10 g salt

Blanda surdegsgrunden, krossblandningen och äpplemixet med mjöl, solroskärnor och salt. Arbeta med maskin i ca 10 minuter. Täck med plastfolie/tallrik och låt jäsa till dubbel storlek (tog ca 3 timmar för mig). Smörj en avlång brödform med smör och klicka ner smeten. Släta till ovansidan och strö sedan lite rågmjöl ovanpå. Täck med en bakhandduk och låt jäsa ungefär en timme till. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet i mitten av ugnen och grädda 5 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda vidare i ca 40 minuter eller tills innertemperaturen på brödet är 98 grader. (Beroende på ugn kan baktiden variera, därför gillar jag att använda termometer.)

Inga kommentarer: