11 oktober 2010

Kryddig banankaka

Ni vet de där övermogna bananerna som alltid verkar finnas i fruktskålen? De är icke mer - eller snarare så har de förvandlats till en riktigt god kaka. Arla bistod med ursprungsreceptet men jag lade till ett antal kryddor och mörkare socker för att få lite mer smak.

Kryddig banankaka
(1 brödform)

75 g smör
1/2 dl mjölk
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker eller råströsocker
2 väl mogna bananer (mellanstora)
1 1/2 tsk kanel
1/2 tsk torkad ingefära
Några drag med muskotkvarnen
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång brödform. Smält smöret och rör i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Skala och mosa bananerna och rör ner i äggvispet. Blanda kryddor, mjöl, bakpulver och bikarbonat i en separat bunke. Rör ner mjölblandningen i smeten försiktigt, bara precis så att allt har blandat sig. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter (känn med sticka).

Inga kommentarer: