18 augusti 2010

Nektarinmarmelad

En lång och skön sommarledighet har det varit – och nu när jag är tillbaka på jobbet gör det faktiskt inte så mycket att det regnar. Såklart kunde det vara några grader varmare här i Lund… men det är ju inte för sent för att hoppas på lite mer augustivärme!

Bäst att börja bloggandet lite lagom lugnt efter ledigheten med ett superenkelt recept på något riktigt gott: nektarinmarmelad! Den här marmeladen görs i princip på ett ögonblick och kräver hela tre ingredienser: nektariner, kardemumma och syltsocker. Jag hade helt enkelt en plastbytta nektariner hemma som inte skulle klara en veckas semesterfrånvaro. Kardemumma är ju bara en av många möjliga smaksättningar. Citron vore säkert jättegott också!


Nektarinmarmelad

1 ”plastbytta” mogna nektariner (1 kg)
Ca ½ msk grovkrossade kardemummakärnor
Ca 4 dl syltsocker (jag gillar lättsockrad marmelad. Ta 5-6 dl syltsocker om nektarinerna är väldigt syrliga eller du helt enkelt gillar söt marmelad)

Kärna ur nektarinerna. Kör dem i matberedare tills de är finfördelade (det kommer att lite konstigt ut men oroa dig inte, färgen blir bra när marmeladen kokar). Häll nektarinerna i en kastrull och blanda i kardemummakärnor och syltsocker. Koka upp och låt koka på rätt så svag värme till blandningen har tjocknat något, ca 10-15 minuter. Är blandningen alldeles för tjock från början (kan bli så om nektarinerna inte är tillräckligt mogna), späd med lite vatten. Häll upp på rena burkar. Njut på rostat bröd!

Inga kommentarer: