Jag använde ramslök (såklart!) istället för gul lök och vitlök. Ta det som finns hemma i lökväg.
Filopaj med spenat och fetaost
(1 fyrkantig form, ca 20x30 cm)
1 paket filodeg (tinad i förpackningen)
1 påse hackad bladspenat (400 g, tinad)
100 g fetaost, tärnad
1 knippe ramslök eller 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta
1 liten burk keso (250 g)
2 ägg
Salt, peppar
Filopaj med spenat och fetaost
(1 fyrkantig form, ca 20x30 cm)
1 paket filodeg (tinad i förpackningen)
1 påse hackad bladspenat (400 g, tinad)
100 g fetaost, tärnad
1 knippe ramslök eller 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta
1 liten burk keso (250 g)
2 ägg
Salt, peppar
Olivolja till pensling
Sätt ugnen på 175 grader. Fräs bladspenat, ramslök (eller lök + vitlök) och lite salt i en skvätt olivolja. När löken är mjuk och vattnet från spenaten dunstat, ta av kastrullen från värmen. Blanda i keso, äggen och till sist tärnad fetaost. Salta och peppra (men tänk på att fetaosten kan vara ganska salt).
Ta försiktigt ur filodegen ur förpackningen och veckla ut bladen. Lägg ett filoblad i botten på pajformen och låt gärna någon centimeter av degen sticka ut från kanterna. Pensla med olivolja och lägg på ytterligare 2 blad med olja emellan. Häll på spenatfyllningen. Lägg på 3 filoblad ovanpå (pensla mellan varje blad). Vik in kanterna. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Fräs bladspenat, ramslök (eller lök + vitlök) och lite salt i en skvätt olivolja. När löken är mjuk och vattnet från spenaten dunstat, ta av kastrullen från värmen. Blanda i keso, äggen och till sist tärnad fetaost. Salta och peppra (men tänk på att fetaosten kan vara ganska salt).
Ta försiktigt ur filodegen ur förpackningen och veckla ut bladen. Lägg ett filoblad i botten på pajformen och låt gärna någon centimeter av degen sticka ut från kanterna. Pensla med olivolja och lägg på ytterligare 2 blad med olja emellan. Häll på spenatfyllningen. Lägg på 3 filoblad ovanpå (pensla mellan varje blad). Vik in kanterna. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
4 kommentarer:
Tänk, precis som jag återigen tittat på min överblivna filodeg i frysen och undrat vad tusan jag ska göra med den. Nu vet jag ju! Jag tar tacksamt emot idén!
Åh, det ser supergott ut! Spenat och feta är en fantastisk kombo som funkar i det mesta, receptet sparas som hett tips i inspirationsboken! :)
Åh så gott det ser ut! Det där receptet måste jag komma ihåg! Ha en fortsatt jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake
Tack för inspirationen! Jag letade efter ett recept som matchade de ganska skissartade instruktionerna i Köksalmanackan och det här var det enda vettiga jag hittade.
Skicka en kommentar