05 mars 2010

Fröigt eller nötigt bröd

I Under valnötsträdet hittade jag receptet på det här enkla brödet som blev stort och tungt. Ja, gott och mustigt blev det förstås också, annars hade jag ju inte skrivit om det här! Jag öste i en rostad frömix från Kung Markatta och hade pumpakärnor ovanpå. Lätt som en plätt, speciellt med en maskin som knådar degen...

Fröigt eller nötigt bröd
(1 stor limpa)

25 g jäst (1/2 paket)
2 tsk flingsalt
1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 dl (100 g) grahamsmjöl eller rågmjöl
150 g frömix, valnötter, hasselnötter eller solrosfrön
Ca 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll i lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av vattnet, mjölken och resten av ingredienserna (men spara lite på mjölet). Arbeta ihop degen och tillsätt lite mer mjöl om den blir alldeles för kladdig. Låt jäsa till dubbel storlek vilket tar ungefär 1-1 1/2 timme. Sätt ugnen på 260 grader. Häll ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt och vik ihop till en limpa (ett tips är att använda mjölade händer). Strö lite pumpafrön eller något annat trevligt frö ovanpå. Sätt limpan i ugnen och grädda i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Inga kommentarer: