09 februari 2010

Yoghurt i mängder


Snälla Skånemejerier skickade över en stor kylväska häromdagen, full med allehanda yoghurtprodukter. Hela den nya serien med vanilj i olika varianter faktiskt! Mannen blev överlycklig eftersom han älskar smaksatt yoghurt. Själv är jag mer pigg på att använda sådana yoghurtar i efterrätter än att dricka dem som de är.


En smalare variant på vanlig gräddpannacotta är att göra den på delvis yoghurt. Jag använde yoghurt med chokladbitar i vilket kanske inte var någon större hit eftersom chokladbitarna såklart smälte i den varma smeten. Det borde jag ju ha kunnat räkna ut! Nåväl, smaken var det inget fel på, speciellt inte med riven mörk choklad ovanpå. Däremot blev pannacottan lite grynig vilket säkert beror på att jag använde matlagningsgrädde.

I helgen blir det test på i princip samma smet fast med vaniljyoghurt med hallon och vispgrädde istället. Med bär ovanpå har jag stora förhoppningar på denna variant!

Yoghurtpannacotta (grundsmet)

2 gelatinblad
2 dl grädde
1 nypa vaniljsocker
1 msk honung (kan uteslutas om du använder smaksatt sötad yoghurt)
3 dl yoghurt

Lägg gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Koka upp grädden med vaniljpulver och ev. honung. Ta av kastrullen från värmen och rör i yoghurt och urkramade gelatinblad. Häll i fyra portionsformar. Låt stelna några timmar i kylen. Garnera med något trevligt, t ex bär eller chokladflagor.

2 kommentarer:

Katja T H sa...

Åh! Skånemejeriers yoghurt är gudomlig! Speciellt hallonsmaken, men jag har inte provat blåbär än... ;)

Anna sa...

Låter jättegott! /Anna