17 februari 2010

Indisk kalops

I helgen långkokade jag en gryta som nog bäst kan beskrivas som indisk kalops. Basingredienserna är nämligen i princip desamma som i en kalops: nötkött, morot, gul lök och så lite andra rotfrukter. Det som skiljer det här från en vanlig kalops är kryddningen! Jag öste i vitlök, ingefära, spiskummin och kardemumma - och resultatet blev en riktigt fyllig indisk gryta! Som de flesta andra grytor smakar den här ännu bättre dagen efter när den har fått stå till sig!

(Men fotot då? Mannen snodde kameran med sig... inget foto alltså men tänk er en kalops!)

Indisk kalops
(ca 4 port)

500 g grytnötkött (jag tog bog)
1 msk tandooripasta (eller röd currypasta)
1 msk olivolja
1 gul lök
4 kryddnejlikor
4 gröna kardemummakapslar
2 1/2 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 tsk hackad grön chili
2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 stor morot
1 mellanstor palsternacka
1/4 rotselleri
1 grönsaksbuljongtärning (eller fond du chef)
Ca 5 dl vatten

Skär köttet i lagom stora bitar (ca 3 cm) och lägg i en plastpåse. Klicka i tandooripastan och knyt till påsen. Blanda om ordentligt så att pastan täcker köttet. Låt marinera i kylen så länge du orkar vänta, gärna över natten.

Hetta upp oljan i en gryta. Strimla lök, vitlök och ingefära fint och fräs tillsammans med alla kryddor i några minuter. Rör om hela tiden så att det inte bränns. Lägg i köttbitarna och låt dem bli brynta. Hacka rotfrukterna i ca 1-2 cm stora bitar och lägg i grytan. Lägg i buljongtärningen och häll sedan på vattnet. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Koka grytan under lock tills köttet är mjukt och nästan faller sönder, ca 2-3 timmar beroende på köttet. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris!

Inga kommentarer: