25 januari 2010

Knubbiga havregrynslimpor

För att fortsätta på den lilla serien om bröd vars recept står på baksidan av mjöl- eller grynpaketen (del 1 - Rågrutor), här är fiberhavregrynens egna knubbiga limpor! En stor deg som börjar med en gröt och slutar med fyra limpor. Saftiga och goda!


Knubbiga limpor med havregryn
(4 limpor)

3 dl fiberhavregryn
6 dl vatten
1/2 tsk salt
4 dl kallt vatten
50 g rapsolja (eller flytande smör/olja)
2 msk mörk brödsirap
1 msk hel kummin
2 tsk salt
50 g jäst
Ca 1,3 kg vetemjöl (eller hälften rågsikt, hälften vetemjöl som jag tog)

Koka fiberhavregryn, vatten och salt till en gröt i några minuter. Häll över gröten i en bunke och rör i kallt vatten, olja, brödsirap, kummin och salt. Låt grötblandningen svalna till 37 grader (rör om då och då så går det snabbare). Smula i jästen och rör ut den. Arbeta sedan i det mesta mjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta degen ordentligt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Häll upp degen på bakbord och dela i fyra delar. Forma till knubbiga limpor. Lägg ett bakplåtspapper i på en långpanna och lägg limporna i varsitt hörn. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla limporna med vatten och strö lite havregryn över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: