Glömt bort det här med julgodis eller plötsligt insett att det behövs mer godis till julbordet? En liten sats knäck som den här tar ungefär 15-20 minuter att koka beroende på kastrullens storlek och blir ca 20-25 knäckformar.
Just den här knäcken är från den Bergenströmska klanen och blir inte stenhård pga. honungen. Jag smaksatte med en vaniljstång, hackad mandel i hälften av smeten och så flingsalt ovanpå några av formarna (det är ju inte alla som gillar kombinationen salt/kola). Total arbetsinsats: 5 minuter + koktid.
Lite mjukare knäck
(ca 25 knäckformar)
25 g smör
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk honung
1/2 vaniljstång
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka (försiktigt) tills smeten klarar kulprovet. Droppar du lite smet i ett glas med kallt vatten ska det gå att forma en kula efter en liten stund. I min ganska smala kastrull tog det ungefär 18 minuter men håll koll under tiden. Ta upp vaniljstången. Hacka ev. en näve mandel och rör i smeten. Häll ut i små knäckformar och låt stelna. Busiga julfirare strör lite flingsalt ovanpå några av knäckisarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar