22 december 2009

Lax-Jansson

Ett mirakel har skett! Mannen - också känd som "den store hataren av gravad och kallrökt lax" - har godkänt, ja till och med tagit mer av, en maträtt där kallrökt lax stod för den mesta smaken! Kan det ha varit för att den här varianten på Janssons frestelse innebar att laxen tillagades i ugnen och därmed blev mindre "slibbig" (mannens ord)? Riktigt nöjd blev jag hur som helst för även jag gillade den här snabba middagen. Tack Allt om Mat för inspirationen!

Lax-Jansson
(ca 3 port)

8 mellanstora potatisar
1 mellanstor gul lök
125 g kallrökt lax
Fryst hackad dill (gärna från paket)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Ca 1/2 tsk fiskfond (laxen är salt i sig!)
Svartpeppar
Smör/olja (eller bara smör)
Ca 2 tsk ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatis och lök tunt (ca 2 mm), gärna med mandolin. Strimla den kallrökta laxen. Smörj en ugnssäker form. Jag använde en "limpform" som blev alldeles lagom till 3 personer. Varva potatis, lök, lax och dill i formen. Låt det sista lagret vara potatis. Blanda grädde, mjölk och fond. Häll över gratängen och strö ströbröd ovanpå. Peppra. Klicka lite smör ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 40-45 minuter tills gratängen har fått fin färg och potatisen är mjuk. Servera gärna med en liten sallad eller något annat grönt.

Inga kommentarer: