25 december 2009

Rågrutor med havregryn

Alla brödrecept behöver inte vara nyskapande eller komma från flashiga mattidningar. De här rågrutorna kommer (nästan) helt och hållet från baksidan på ett paket rågsikt - och de är lika goda för det! Enkla också, och säkerligen mycket smarriga med lite överbliven skinka som pålägg.

Rågrutor
(ca 20 st)

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt (37 grader)
50 g rumsvarmt smör eller 1/2 dl flytande smör/olja
2 dl havregryn eller rågflingor
drygt 1 1/2 tsk flingsalt
2 msk sirap (gärna mörk brödsirap)
2 tsk kummin
550 g (10 dl) rågsikt

Smula ner jästen i en bunke. Häll det fingervarma vattnet över och rör om tills jästen har löst sig. Blanda ner smöret. Tillsätt alla de torra ingredienserna och arbeta degen ordentligt (ca 5 minuter med maskin). Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Häll ut degen i en smord långpanna (30x40 cm) och bred ut med mjölade händer eller en stekspade. Nagga med en gaffel och skåra i rutor. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna under bakduk.

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Baka ett gott bröd låter som en riktigt bra grej att göra under julledigheten. Det ska jag också!
Tack för tips.
Hälsar fröken Dill