Getost- och spenatlasagne i långpanna
(ca 8 port)
(ca 8 port)
Ca 500 g färska lasagneplattor
Spenatfyllning:
250 g getost (rulle blir alldeles utmärkt), rumsvarm
150 g fetaost
500 g ricotta
250 g keso
800 g bladspenat (en påse fryst hel)
Ca 1/2 tsk riven muskot
Salt, svartpeppar
Tomatsås:
1 paket bacon
40 g torkad svamp (jag använde färdighackad, mycket bekvämt!)
2 stora gula lökar
1 tsk fänkålsfrön
2 tsk blandade örtkryddor
Spenatfyllning:
250 g getost (rulle blir alldeles utmärkt), rumsvarm
150 g fetaost
500 g ricotta
250 g keso
800 g bladspenat (en påse fryst hel)
Ca 1/2 tsk riven muskot
Salt, svartpeppar
Tomatsås:
1 paket bacon
40 g torkad svamp (jag använde färdighackad, mycket bekvämt!)
2 stora gula lökar
1 tsk fänkålsfrön
2 tsk blandade örtkryddor
Olivolja till stekning
3 burkar körsbärstomater
1 burk krossade tomater
1 fond du chef (buljong i geléform) eller 2 buljongtärningar
1 lagerblad
Gör tomatsåsen först: blötlägg svampen tills den är mjuk. Finhacka lök och bacon. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och stek bacon, svamp, lök och kryddor i ca 10 minuter. Rör om då och då, och tillsätt olja vid behov. Löken ska vara mjuk och gyllene. Häll i tomaterna, buljongen och gärna ett lagerblad. Låt puttra i ca 10 minuter. Såsen ska vara lös så behövs det, späd med lite vatten.
Gör spenatfyllningen: Tina spenaten (gärna i mikron) och krama ur det mesta vattnet. Rör getost, fetaost, ricotta och keso till en ganska slät massa. Att mixa med mixerstav funkar också. Blanda i spenat, muskot, salt och svartpeppar.
Lägg ihop allt: sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna och lägg hälften av tomatsåsen i ett lager på botten. Täck med lasagneplattor. Fördela en tredjedel av spenatfyllningen ovanpå, därefter plattor. Fortsätt så. Häll tomatsås över det översta lagret lasagneplattor. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Ta ut och täck med aluminiumfolie, låt stå i ca 15 minuter.
3 burkar körsbärstomater
1 burk krossade tomater
1 fond du chef (buljong i geléform) eller 2 buljongtärningar
1 lagerblad
Gör tomatsåsen först: blötlägg svampen tills den är mjuk. Finhacka lök och bacon. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och stek bacon, svamp, lök och kryddor i ca 10 minuter. Rör om då och då, och tillsätt olja vid behov. Löken ska vara mjuk och gyllene. Häll i tomaterna, buljongen och gärna ett lagerblad. Låt puttra i ca 10 minuter. Såsen ska vara lös så behövs det, späd med lite vatten.
Gör spenatfyllningen: Tina spenaten (gärna i mikron) och krama ur det mesta vattnet. Rör getost, fetaost, ricotta och keso till en ganska slät massa. Att mixa med mixerstav funkar också. Blanda i spenat, muskot, salt och svartpeppar.
Lägg ihop allt: sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna och lägg hälften av tomatsåsen i ett lager på botten. Täck med lasagneplattor. Fördela en tredjedel av spenatfyllningen ovanpå, därefter plattor. Fortsätt så. Häll tomatsås över det översta lagret lasagneplattor. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Ta ut och täck med aluminiumfolie, låt stå i ca 15 minuter.
5 kommentarer:
Jag gjorde för första gången, för en tid sedan, en liknande vegetarisk lasagne och den var så god att den direkt placerar sig bland pastarättsfavoriterna.
Ser jättegott ut. God fortsättning.
Mums!
Jättegott och perfekt att servera om man har många gäster!
hej! Letade efter mina egna lsagnerecept pga sitter på lånad dator och hittade hit. Kul att det blev bra och att du gillade receptet. Och roligt att se hur alla ändrar efter eget huvud. :-)
Skicka en kommentar