01 november 2009

Pumpasoppa med curry och kokosmjölk

Trots att pumpans högtid allhelgona snart är förbi är det precis lika gott som förut med en pumpasoppa! Ursprunget till den här fylliga varianten med kokosmjölk hittade jag hos den mycket trevliga matbloggen pickipicki. Jag använde en butternut squash på knappt ett kg till soppan och det blev precis lagom. Kokosmjölken och curryn ger soppan en lite indisk touch.

1 butternut squash (ca 1 kg)
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk malen ingefära
1 tsk gurkmeja
2-3 tsk curry (inte den allra starkaste)
1/2 liter vatten
1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
1/2 burk kokosmjölk
Salt

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera butternut squashen och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla lite olivolja över och rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pumpan ska bli så mjuk att köttet går att skeda ur. Låt svalna lite. Hacka under tiden löken och fräs i lite olja tillsammans med finhackad vitlök. Rör i kryddorna och buljongtärningen och häll på det varma vattnet. Låt koka upp. Skeda i pumpaköttet och låt sjuda på svag värme tills pumpan är helt mjuk. Mixa soppan slät och rör i kokosmjölken. Koka upp igen och smaka av med salt. Strö gärna lite färsk timjan över.

Inga kommentarer: