08 oktober 2009

Biff stroganoff

Även om den pågående badrumsrenoveringen är en outsinlig källa till överraskningar (idag kom vi hem till en hall med tre nya hål i väggen... vi tror att elen ska gå där...) blir det faktiskt lite mat lagad. Till exempel har Jamie Oliver via Hemma hos Jamie bidragit med den här biff stroganoffen som blev riktigt, riktigt god! Konjakskvätten ska egentligen flamberas bort men med vår gamla köksfläkt vågade jag mig inte på detta. Alltså fick konjaken koka in istället. Jamie gör stroganoffen på rådjur och skogssvamp - jag körde på en mer vardaglig variant med nötgrytbitar och champinjoner. Gott blev det ändå!

Tänk på att köttet bara ska bli precis färdigt - steks det för länge blir det lätt lite segt!

Biff stroganoff med champinjoner
(2 port)

1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
Olja till stekning
250-300 g nötgrytbitar, finstrimlade
flingsalt, svartpeppar
1 msk paprikapulver
250 g champinjoner
1 liten knippa persilja med grovhackade blad
en skvätt konjak
en klick smör
Rivet skal från 1/2 citron
1 1/2 dl crème fraiche (eller gräddfil)

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Fräs lök och vitlök mjuk på svag värme, ca 10 minuter. Tillsätt svampen och stek den i ett par minuter. Rör i kryddorna och ev. lite extra olja. Tillsätt köttstrimlorna och stek hastigt. Skvätt över konjaken. Tillsätt därefter citronskal och crème fraiche och låt puttra någon minut. Smaka av. Strö persiljan över och servera med ris.

Inga kommentarer: