05 september 2009

Morots- och durumvetefrallor

Vid ett besök på ön Ven är ett besök på det lilla bageriet ett måste - Ven är ju ett av de få ställen i Sverige (kanske det enda?) där durumvete odlas! När vi var där för ett par veckor sedan köpte jag raskt en påse finmalet durumvetemjöl som jag sedan släpade runt på resten av helgen. En del av durumvetet blev till de här frallorna. Durumvete har ju en härligt gul färg som jag förstärkte genom att riva i ett par morötter. Morötterna gör dessutom frallorna saftigare!

Eftersom durumvetemjöl är mer proteinrikt än vanligt vetemjöl är det viktigt att knåda degen ordentligt! Jag körde min i maskinen i säkert 10 minuter och degen blev mycket glänsande och elastisk. Har man ingen maskin är det ju bra träning för armmusklerna...

Just det - har du inte vägarna förbi Ven så finns durumvete att köpa i en del butiker. Jag har till exempel sett de bruna påsarna med Ven-durumvete på ICA (för samma pris som på Ven dessutom!).


Morots- och durumvetefrallor
(16 st)

4 1/2 dl mjölk
50 g jäst
2 medelstora morötter, finrivna
1 1/2 tsk salt
300 g durumvetemjöl (ca 5 dl), finmalet
ca 400 g vetemjöl (ca 6-7 dl)

Värm mjölken till fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll mjölken över, rör runt så att jästen löser sig. Blanda i finrivna morötter och salt. Rör därefter i durumvetemjölet och sedan vetemjölet, lite i taget. Knåda degen ordentligt! Täck med bakduk och låt jäsa 45 minuter. Häll ut degen på bakbord och knåda lite lätt. Dela i 16 delar och forma till runda frallor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.

4 kommentarer:

Frostrosor sa...

De frallorna skulle man ju vilja smaka på!

Sofhie sa...

Instämmer! :) Måste jag prova en helg snart.

dennisMat sa...

Perfekta frukostfrallor! Ser mycket goda ut.

therese sa...

underbara recept!