Eftersom durumvetemjöl är mer proteinrikt än vanligt vetemjöl är det viktigt att knåda degen ordentligt! Jag körde min i maskinen i säkert 10 minuter och degen blev mycket glänsande och elastisk. Har man ingen maskin är det ju bra träning för armmusklerna...
Just det - har du inte vägarna förbi Ven så finns durumvete att köpa i en del butiker. Jag har till exempel sett de bruna påsarna med Ven-durumvete på ICA (för samma pris som på Ven dessutom!).
Morots- och durumvetefrallor
(16 st)
4 1/2 dl mjölk
50 g jäst
2 medelstora morötter, finrivna
1 1/2 tsk salt
300 g durumvetemjöl (ca 5 dl), finmalet
ca 400 g vetemjöl (ca 6-7 dl)
Värm mjölken till fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll mjölken över, rör runt så att jästen löser sig. Blanda i finrivna morötter och salt. Rör därefter i durumvetemjölet och sedan vetemjölet, lite i taget. Knåda degen ordentligt! Täck med bakduk och låt jäsa 45 minuter. Häll ut degen på bakbord och knåda lite lätt. Dela i 16 delar och forma till runda frallor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.
(16 st)
4 1/2 dl mjölk
50 g jäst
2 medelstora morötter, finrivna
1 1/2 tsk salt
300 g durumvetemjöl (ca 5 dl), finmalet
ca 400 g vetemjöl (ca 6-7 dl)
Värm mjölken till fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll mjölken över, rör runt så att jästen löser sig. Blanda i finrivna morötter och salt. Rör därefter i durumvetemjölet och sedan vetemjölet, lite i taget. Knåda degen ordentligt! Täck med bakduk och låt jäsa 45 minuter. Häll ut degen på bakbord och knåda lite lätt. Dela i 16 delar och forma till runda frallor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.
4 kommentarer:
De frallorna skulle man ju vilja smaka på!
Instämmer! :) Måste jag prova en helg snart.
Perfekta frukostfrallor! Ser mycket goda ut.
underbara recept!
Skicka en kommentar