01 september 2009

Klassiska kanelbullar

Jag bakar verkligen kanelbullar alltför sällan!

(Föreställ er pärlsocker ovanpå... det var slut hemma!)

Klassiska kanelbullar
(ca 30 st)

3 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
100 g smör, rumsvarmt
ca 540 g vetemjöl (9 dl)
1 dl strösocker
1/2 tsk salt

Fyllning:
50-75 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 msk kanel

1 ägg till pensling
Gärna pärlsocker

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervarmt (37 grader) och häll över jästen, rör runt. Rör ner smöret, sockret, saltet och till slut mjölet, lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt - gärna i maskin - tills den är blank och släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och täck med bakduk. Låt jäsa 30 minuter. Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Häll upp degen på bakbord och dela i två delar. Knåda lite lagom och kavla ut varje del till en avlång fyrkant. Bred fyllning ovanpå degen och rulla ihop. Skär varje rulle i 15 bitar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och jäs ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö gärna pärlsocker ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.

1 kommentar:

Erika sa...

Jag bakar också kanelbullar alltför sällan. Det är ju kanonbra att ha i frysen och tina efter behov! Jag bakade faktiskt i helgen och testade lite nya fyllningar. Kanske kan bli inspiration till nästa gång du bakar? Fast ärligt talat så är kanelfyllning det allra bästa...

http://eksnak.blogspot.com/2009/08/bullfest-bullfest-hela-dan.html