15 juni 2009

Hoki masala med naanbröd

När vi reste runt i Indien åt vi vid flera tillfällen fantastiskt goda "fish masala" - dvs. fiskgryta! Masala är ju en grundsås som med smärre justeringar av kryddor funkar till kyckling, kött, grönsaker och så fisk då. Den här grytan gjorde jag med ett block fryst hoki. Till min stora glädje är det faktiskt den rätt jag lagat hittills som smakar mest som Indien, och inte indisk mat som en del restauranger försöker tolka utan snarare som en varm kväll på en stearinljusbelyst liten restaurang medan havet brusar några meter ifrån bordet, fisken är fångad samma dag ytterligare några meter bort och luften är full av kryddofter.

Med naanbröd blev det helt enkelt ett riktigt smakminne från Kerala!


Hoki masala
(2-3 port)

2 msk rapsolja
2 tsk hel spiskummin
1/2 finhackad röd (eller gul) lök
1 burk körsbärstomater eller krossade tomater
ca 2 cm finriven färsk ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk mald koriander
2 tsk flingsalt
1/2 röd chili eller chili flakes
1 tsk gurkmeja
400 g hoki eller annan vit fisk, tinad

Hetta upp oljan i en gryta. Lägg i spiskumminfröna och låt fräsa en minut tills det börjar lukta gott! Tillsätt löken och rör runt i ytterligare någon minut. Rör i ingefära, vitlök, koriander, flingsalt, chili och gurkmeja. Häll i tomaterna med spad och låt puttra några minuter. Skär fisken i ca 2 cm stora kuber och lägg ner dem i grytan. Täck fiskbitarna med tomatsåsen. Späd eventuellt med lite vatten om så behövs. Låt sjuda tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt och peppar. Servera genast med nybakade naanbröd... och njut!

Psst. Ett superbra recept på naanbröd kommer imorgon!

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Tror inte att jag stött på fisk bland menyerna på de indiska restaurangerna här i Sverige. Vad roligt att se detta recept! Ser framemot naanbrödsreceptet imorgon!

Karin W. sa...

Jag och min familj var på indisk restaurang i lördags.

Som förrätt åt vi ett bröd som hette Poppadom. Jag hade aldrig hört talas om det brödet förut.
Det var lövtunt och krispigt och serverades med 3 olika chutney. Fisk i masalasås fanns också på menyn men vi åt Räkor Tikka Masala Såsen var gjord på cashewnötsmassa, tomatpuré, paprika pulver, röd peppar,
koriander, garam masala, kasori methi, färsk koriander, ingefära och vitlök.
Naan-bröd och Pilauris som tillbehör. Jättegott!