16 juni 2009

Bästa naanbrödet hittills

I boken Jorden runt på 80 degar hittade jag det här receptet på naanbröd, och det blev riktigt bra! Fluffiga bröd med lite lite krisp i ytan, lagom enkla att göra och fantastiskt goda till bland annat fiskgrytan nedan.

Naanbröd
(6 st)

1 dl mjölk
1/2 paket jäst (25 gram)
1 ägg
2 dl naturell yoghurt
2 msk rapsolja eller annan matolja
1 tsk flingsalt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
7-8 dl vetemjöl
Rapsolja till gräddningen

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och lös upp jästen däri. Vispa upp ägget och blanda med yoghurt, olja, salt och socker. Tillsätt mjölk- och jästblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och arbeta ned i degvätskan. Degen ska vara smidig, kanske behövs lite mer mjöl. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 275 grader. Knåda degen lite lätt och dela i sex delar. Kavla eller tryck ut till avlånga kakor. Lägg 3 st i taget på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter. Pensla med olja och grädda tills bröden är lite uppblåsta och har fått fin färg, ca 5-6 minuter. Låt svalna lite men servera dem varma!

5 kommentarer:

Sofhie sa...

Mums! Dessa måste jag prova vid tillfälle! :)

Therese sa...

Jättegott! Tack för receptet och fin blogg!

Mvh, Therese
www.sistabettet.blogg.se

Anonym sa...

Hej!

Testar detta idag. Har gjort många varianter på Naan som inte blivit riktigt bra... Håller tummarna nu...

Joakim

Anonym sa...

Prövade ikväll, blev riktigt gott! Strykande åtgång. Tack!
Anna

Sandra sa...

Hur lång tid ska de jäsa, ungefär? :)