Med ungefär två minuter att slänga ihop en tårta på till 13 pers häromdagen var det skönt att ha en marängbotten i beredskap. Den håller lätt några dagar om den förvaras torrt (till exempel i ugnen) och är därför alldeles utmärkt att göra i förväg. Klicka ut vaniljglass i ett någorlunda jämnt lager, vispa grädde och bred ovanpå. Garnera med färska eller tinade bär och servera genast.
Marängbotten
(1 långpanna, ca 12 pers)
8 äggvitor (gärna från ekologiska ägg)
400 g strösocker (ca 5 dl)
1 nypa flingsalt
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg två bakplåtspapper omlott i en långpanna så att hela formen krävs. Vispa äggvitorna på medelfart tills de börjar styvna. Vispa i allt socker, lite i taget, och en gnutta salt. Vispa därefter på högsta fart i ca 7-8 minuter. Marängsmeten ska vara vit och blank samt kännas len (inte grynig) om du smular lite mellan fingrarna. Bred ut smeten i botten på långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Marängen ska vara torr utanpå men lite seg inuti.
För att göra en tårta: klicka glass och grädde ovanpå, strö på bär och njut på en gång!
8 kommentarer:
Jag var en av dom som fick smaka och jag kan intyga att den var supergod!!/Åsa
Visst är marängbottnar supersmarta. Lemoncurd mellan bottnarna, grädde och färska jordgubbar ovanpå fungerar också jättebra. Fick tipset av en kompis för några år sedan och använder det alltid på midsommar.
Hälsar fröken Dill
Tack för tipset! Har letat efter en smarrig marängtårta att ha till midsommar!
Marängtårta är ju för gott jag har gjort en marängtårta förr med ricekrispies & chokladkräm, helt underbart gott!
Mums vad sugen man blir på baka sig nå mer gott, jag som redan bakat idag :D
250 grader var ingen bra ide. den ser ut som lakris...
Supergott och enkelt. Är andra gången jag testar denna i dag.
Det står 150 grader! :)
Hur gör jag för att få den mindre seg emellan?
Skicka en kommentar