02 april 2009

Temarinerad fruktsallad

En burk inlagd fruktcocktail är nog vanligt förekommande i svenska hem. I alla fall har vi haft en sådan stående ganska länge. De röda bären, den mjuka frukten - fruktcocktailen är ju en klassiker i sig men smakar kanske inte mycket egentligen! Till en här marinerade fruktsalladen inspirerades jag av en fruktkompott i Under valnötsträdet (snart är temaveckan slut, lovar!) men använde andra kryddor och framför allt just den där burken fruktcocktail. Teet ger lagom mycket smak till fruktsalladen, som bäst serveras kylskåpskall med en klick grädde eller som här, lite crème fraiche.


Temarinerad fruktsallad
(2 port)

1 burk inlagd fruktcocktail
1 tsk te, gärna earl grey eller annat syrligt
ca 1 1/2-2 msk råströsocker
10 hela gröna kardemummakapslar
2 kryddnejlikor
1/2 stjärnanis (valfritt, om man gillar stjärnanis)
2 dl vatten

Låt fruktcocktailen rinna av. Koka upp ca 2 dl vatten tillsammans med te, råströsocker och kryddor. Låt koka försiktigt ca 5 minuter, stäng därefter av värmen och låt dra ytterligare några minuter. Sila av lagen och häll vätskan över den avrunna fruktcocktailen. Låt svalna. Smaka ev. av med mer socker. Ställ i kylskåp och servera kall med grädde eller crème fraiche.

Inga kommentarer: