Pajen är lika god varm som kall eller varför inte ljummen? Går utmärkt att förbereda för att sedan värma i ugnen i 150 grader i ca 7-10 minuter.

Ost- och skinkpaj med purjolök
(4 port)
Botten:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
2-3 msk vatten
Fyllning:
1 purjolök
150 g rökt skinka, tärnad
150 g stark ost (t ex prästost), grovriven
4 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl mjölk
Svartpeppar
Kör mjöl, salt och smör i bitar i en matberedare (eller knåda ihop) till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila i plastfolie i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Antingen kavla ut degen eller tryck ut den direkt i en pajform, ca 24-26 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Klä eventuellt (om du orkar) kanterna med ugnsfolie. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
Strimla purjon och fräs den mjuk i lite olivolja i en stekpanna. Lägg purjo, skinka och ost i botten på pajformen. Rör ihop ägg, matlagningsgrädde och mjölk. Peppra. Häll i pajformen så att fyllningen täcks. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Servera med en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar