29 april 2009

Ost- och skinkpaj helt enkelt

Ibland är det enklaste det godaste! En ost- och skinkpaj är perfekt för en lättare vår- eller sommarlunch. Kalla den för quiche lorraine om du vill låta lite flashig. För att göra det hela ännu enklare använde jag färdigtärnad skinka och det finns ju faktiskt färdigriven ost också... En påse salladsblandning till och lunchen är helt fixad.

Pajen är lika god varm som kall eller varför inte ljummen? Går utmärkt att förbereda för att sedan värma i ugnen i 150 grader i ca 7-10 minuter.


Ost- och skinkpaj med purjolök
(4 port)

Botten:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
2-3 msk vatten

Fyllning:
1 purjolök
150 g rökt skinka, tärnad
150 g stark ost (t ex prästost), grovriven
4 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl mjölk
Svartpeppar

Kör mjöl, salt och smör i bitar i en matberedare (eller knåda ihop) till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila i plastfolie i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Antingen kavla ut degen eller tryck ut den direkt i en pajform, ca 24-26 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Klä eventuellt (om du orkar) kanterna med ugnsfolie. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.

Strimla purjon och fräs den mjuk i lite olivolja i en stekpanna. Lägg purjo, skinka och ost i botten på pajformen. Rör ihop ägg, matlagningsgrädde och mjölk. Peppra. Häll i pajformen så att fyllningen täcks. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Servera med en sallad.

Inga kommentarer: