21 april 2009

Mumsig moussaka

Så otroligt nöjd jag är med den här moussakan! Inte nog med att den är fantastiskt saftig och god, den är dessutom mycket enklare att göra än vanlig moussaka eftersom bechamelen (vitsåsen) är borta och ersatt med krämig grekisk yoghurt. Jag gillar den lilla lilla syran som yoghurten ger och som faktiskt funkar helt perfekt med de traditionella moussakakryddorna kanel och oregano. Eftersom jag inte hade ren oregano hemma använde jag en örtblandning och det hela blev till salig smaklycka!


Moussaka med yoghurttäcke
(4 port)

350 g nötfärs
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 stora morötter (ca 350 g)
1 dl vitt vin
1 tsk malen kanel
1 msk örtkrydda (inkl. oregano)
ev lite lite kryddpeppar
1 burk körsbärstomater (gärna Mutti)
1 stor aubergine
1 stor zucchini
saft från ca 1/4 citron
1 stort ägg
3 dl grekisk yoghurt (10 %)
50 g parmesanost

Hacka löken och vitlöken fint. Fräs i lite olivolja i ett par minuter. Riv morötterna grovt och tillsätt till löken. Rör i färsen och fräs tills färsen är färdig. Häll på kanel, torkade örtkryddor, ev. lite kryddpeppar och det vita vinet. Rör ner körsbärstomaterna och tryck försiktigt så att tomaterna spricker. Salta och peppar. Rör om och låt koka ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Skär aubergine och zucchini på längden i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda ca 1 msk olivolja och 1 msk pressad citron och pensla skivorna med blandningen. Strö lite flingsalt över också. Stek i ugnen i ca 25 minuter eller tills skivorna är mjuka och har fått lite färg. Smaka då av köttfärsblandningen. Lägg en tredjedel av köttfärsen i botten på en ugnsfast form. Täck med squashskivor och lägg därefter på ett lager köttfärs. Fördela auberginen över och bred över resterande köttfärs. Rör ihop ägget med yoghurten och rör ner riven parmesanost. Strö en gnutta kanel över och kanske några chiliflingor. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills moussakan är gyllene och bubblar. Servera med en sallad, t ex på tomater, ruccola och en skvätt balsamvinäger.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Moussaka är riktigt gott. Nästa gång jag lagar det ska jag pröva med yougurt, det verkar gott (och så slipper jag göra bechamelsås).

Therese sa...

Oh my god, det var en lång beskrivning. MEN, Mattias ÄLSKAR Moussaka (det är typ det enda han beställer på grek-ställen även om han GILLAR annat också...). Jag måste helt enkelt testa det här... Får ta det när lönen kommit för det blir ingen shopping före fredag (varken mat eller annat;)

Spralligast sa...

Litevarje - precis! Allt som förenklar är bra! Dessutom blev det lite "fräschare" med yoghurt.

Therese - hihi, inte så farligt när du väl börjar laga! Lön snart ja... fast jag får ju inte förrän på måndag såklart... Grrr! Ha en härlig helg.

fruktsallad sa...

Åh, jag är sugen på att göra moussaka och blev glad när jag hittade detta! Ska testas! :)