10 mars 2009

Sesampanerad hoki med quinoasallad

Jag försöker laga en fiskrätt till middag en gång i veckan och då testar jag ofta nya varianter. Oftast utgår jag dock från ett block fryst hoki. Den här middagen gick rätt så snabbt att laga och går bra att variera utifrån vad som finns hemma. Jag tog ugnsbakade morötter och palsternacka i quinoasalladen men paprika, broccoli och/eller andra grönsaker hade nog varit lika gott. Kanske lite lök också! För att få lite knaprighet i quinoan rörde jag i en näve rostade squashfrön och där är ju ett alternativ pumpafrön.

Citronyoghurten ser inte så mycket ut för världen men gör stor skillnad för rätten både vad gäller saftighet och smak. Hoppa inte över den alltså!


Sesampanerad hoki med quinoasallad
(2-3 port)

4 morötter
1-2 palsternackor
2 dl quinoa (jag använde röd)
Rivet skal av 1 citron
Salt, svartpeppar, olivolja

400 g hoki (tinad)
1 ägg
1/2 dl vetemjöl
salt, svartpeppar
1/2 dl sesamfrön
smör/olja till stekning

2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk pressad citron
salt

1 näve rostade squash- eller pumpafrön

Sätt ugnen på 250 grader. Skala morötterna och palsternackorna. Skär dem i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form och strö salt, svartpeppar och olivolja över. Ställ i ugnen i ca 20 minuter. Koka under tiden quinoan utifrån anvisningarna på förpackningen.

Skär fisken i ca 3 cm stora bitar. Vispa upp ett ägg och häll på en tallrik. Blanda vetemjöl, salt och sesamfrön och häll på en annan tallrik. Vänd fiskbitarna i ägg och därefter i mjölblandningen. Stek i lite smör/olja tills fiskbitarna har fått gyllenbrun färg. Lägg bitarna i en ugnsfast form och stek klart i ugnen, ca 5 minuter.

Riv skalet på hela citronen. Blanda yoghurten med hälften av citronskalet, ca 1 tsk citronsaft, salt och peppar.

Ta ut rotfrukterna från ugnen och blanda med quinoan. Rör ner resten av citronskalet och några droppar olivolja. Smaka av med salt och peppar. Rör i squash- eller pumpafröna och servera tillsammans med fisken och citronyoghurten.

Inga kommentarer: