16 mars 2009

Scones i himmelsk kombination

En riktig fullträff blev det till frukost i helgen med halvgrova scones, vällagrad prästost och så pricken över i:t - en körsbärsmarmelad med timjan. Jag som verkligen aldrig tidigare har ätit kombinationen ost + marmelad + scones (på samma scone alltså) insåg att marmeladen och osten helt enkelt längtade efter varandra.

Marmeladen produceras på Korsika av Charles Antona och innehåller alltså körsbär med en liten gnutta timjan som verkligen ger smak! Passar perfekt till en vällagrad prästost, som den jag köpte på Möllans ost igår. Sconesen då? Mest vetemjöl men en fjärdedel dinkelfullkornsmjöl. Jag rörde ner en näve gojibär och russin som gav lite sötma, då behövs ju inget extra socker i sconesdegen.

Halvgrova scones med gojibär och russin
(2 port)

1 dl dinkelfullkornsmjöl
3 dl vetemjöl (eller annat ljust mjöl)
en nypa salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
2 dl mjölk eller sojamjölk
en näve gojibär
en näve russin
gärna fruktmüsli att strö ovanpå

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda de torra ingredienserna. Kör smöret i mindre bitar i micron ca 30 sekunder så blir det mjukt och lätt att röra ner i mjölblandningen. Blanda därefter ner mjölken. Rör till sist ner gojibär och russin. Klicka ut till två lagom stora scones på en bakplåtspappersklädd plåt och strö gärna lite grynbaserad müsli över. Grädda i ca 10 minuter. Servera genast med god marmelad, god ost och te att dricka till!

1 kommentar:

Kalasgott sa...

mumsiga bröd det där! :-)