22 mars 2009

Pizza med getost och potatis

En lite annorlunda pizza är det här, lämplig som lättare middag för två eller kanske som förrätt för fyra. Ingen tomatsås utan bara potatis, getost och så timjan. Riktigt gott blev det med lite flytande honung ovanpå. Jag använde en mörk skogshonung från Frankrike som var fenomenalt god tillsammans med pizzan. Receptet kommer från Allt om Mat.


Pizza med getost och potatis
(2 port)

Deg:
5 g jäst
1 dl vatten, ljummet (37°)
1 krm salt
1 msk olivolja
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g potatis (fast)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja till stekning
några timjankvistar eller 1/2 tsk torkad
salt, peppar
100 g getost

Rör ut jästen i ljummet vatten. Blanda i salt, olivolja och vetemjöl. Rör ordentligt och låt jäsa ca 1 timme.

Skala och skär potatisen i tunna skivor, ca 3 mm tjocka. Koka upp vatten i en kastrull och koka potatisen ca 5 minuter. Skiva löken och vitlöken tunt. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök i några minuter utan att den tar färg. Lägg i timjan, potatis, salt och peppar. Låt fräsa några minuter till men passa så att potatisen och löken inte får färg.

Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen, gärna direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med potatis- och lökblandningen. Smula getosten över. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Servera direkt med flytande honung som ringlas över.

3 kommentarer:

minelli sa...

Hej! Vilken inspirerande blogg du har! Kommer definitift att kika in fler gånger. MAssor med gott, nyttigt och miljövänligt ju! :-)
Ha det fint.

Anonym sa...

Oh jag älskar getost, den ser ljuvlig ut din pizza mmm!

Jag får nöja mej att njuta av mitt nybakta päronlimpa idag, är ju inte fy skam det heller ; ) !

Spralligast sa...

Minelli - TACK & välkommen åter!

Sandra drömkaka - riktigt god pizza, speciellt med honung ovanpå. Honung, getost och timjan är ju fantastiskt tillsammans!