
(ca 40 st)
5 dl mjölk
50 g jäst
1 stort ägg
Ca 14 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma (gärna nystött)
1 dl sirap (jag använde dadelsirap men det går också bra med 1 dl strösocker)
150 g rumsvarmt smör
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1/2 dl råströsocker (eller vanligt strösocker)
1 msk kardemumma, kanel, ingefära och kryddnejlika (blanda enligt egen smak)
1 ägg till pensling
Pärlsocker att strö över (jag använde råströsocker i brist på pärlsocker...)
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme och häll över jästen, rör om. Tillsätt ägget. Blanda i mjöl, salt, kardemumma och socker. Tillsätt även smöret i klickar och arbeta ihop till deg. Knåda ordentligt och låt sedan degen jäsa övertäckt i ca 1 timme. Rör under tiden ihop smör och kryddor till fyllningen. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång rektangel på mjölat bakbord. Bred på fyllningen och rulla ihop rektangeln till en avlång rulle. Skär i tjocka skivor, ca 20 per rulle, och lägg med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö pärlsocker över och grädda mitt i ugnen i ca 5-6 minuter.
1 kommentar:
Jag bakar sällan bullar också, föredrar att baka kakor med choklad i ; )
Men dom såg goda ut dom du bakat mmm : )
Skicka en kommentar