04 mars 2009

Eriks dinkelbröd

Jag köpte som sagt boken Brödälskare på bokrean. Boken är charmig eftersom historier kring bagare blandas med deras bästa recept. Det här brödet - Eriks dinkelbröd - kommer från stenugnsbagaren Erik som tidigare varit verksam på Rosendals trädgårdar i Stockholm. Brödet är ingen snabbakad historia - räkna med minst 5 timmars jästid... Som ett söndagsprojekt var det dock perfekt och väldigt lätt dessutom. Här räcker det med lite armkraft för att få degen att gå ihop. Min deg räckte till 2 limpor i "vanliga" avlånga brödformar.

I originalreceptet används enbart dinkel i olika former: dinkelflingor, dinkelfullkornsmjöl och dinkelsikt. Jag tog det mjöl som fanns hemma vilket innebar mycket dinkelfullkornsmjöl och lite vetemjöl för att fylla ut. Brödet blir väldigt saftigt av dinkelgröten som ingår. All gröt går inte åt så Erik tipsar om att äta den till frukost vilket jag också rekommenderar!

(Psst. Jag hittade dinkelflingor i müslilösviktsdisken, finns säkert på påse också men inte på mitt stora ICA)


Eriks dinkelbröd
(2 limpor)

(1) Dinkelgröt:
170 g dinkelflingor (ca 4 dl)
7 dl vatten
1 tsk salt

Blanda ingredienserna i en kastrull och koka sakta till lagom grötkonsistens. Rör om då och då. Ta undan gröt enligt (2) nedan och ät resten!

(2) Fördeg:
7 dl ljummet vatten
20 g jäst
200 g dinkelgröt (ca 2 1/2 dl)
300 g fullkornsdinkelmjöl (5 dl)

Rör ut jästen i vattnet. Rör därefter ner den avsvalnade gröten. Blanda i mjölet. Låt jäsa ca 2 timmar.

(3) Resten av degen:
15 g salt (en knapp msk)
ca 550 g dinkelsikt (9 dl) (eller använd fullkornsmjöl + vetemjöl i samma mängd)

Blanda salt och dinkelsikt i fördegen. Bearbeta ordentligt i degbunken. Låt jäsa till nästan dubbel storlek. Vält upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den.* Dela i två delar och lägg i varsin smord bakform. Låt jäsa i ca 45 minuter. Ställ en tom långpanna i botten på ugnen och värm sedan ugnen till 250 grader. Sätt in brödformarna i mitten av ugnen. Häll 1/2 dl vatten i den tomma långpannan så att ånga skapas. Stäng ugnsluckan direkt och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda i ca 30 minuter. Ta ut och låt limporna svalna övertäckta med bakduk på galler.
* Blir din deg precis som min väldigt lös, arbeta den i degbunken och häll sedan i två formar istället. Funkar lika bra!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det där såg riktigt gott ut! Det blir kanske projektet för nästa bröd-helg (än så länge har jag allt för mycket bröd i frysen). Jag är också lite sugen på boken... Får kanske springa ner på bokrean i veckan