(Man behöver inte skära kakan i hjärtform - den här biten blev frukost på Alla hjärtans dag...)
Kladdkaka med glasyr av mörk choklad
(ca 10-12 bitar)
Kakan:
150 g smör
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 dl råströsocker (eller vanligt strösocker)
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2 dl vispgrädde
1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
100 g mörk choklad (70 %)
2 tsk smör
Hallon till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda ägg och socker i en skål, häll ner det smälta smöret och rör om. Blanda de torra ingredienserna till kakan i en annan skål och rör försiktigt ned i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 25 minuter. Tryck ner kanterna på den färdiggräddade kakan så att kakan blir jämntjock. Medan kakan gräddas: blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt koka upp. Bryt sönder chokladen och lägg i en skål. Klicka i smöret. Häll den varma gräddblandningen över och rör om ordentligt så att all choklad smälter. Låt blandningen svalna i kylskåp. Bred den över kakan när den har kallnat. Garnera med hallon och servera med lite grädde.
3 kommentarer:
Jag tycker den ser väldigt ljus ut med tanke på hur mycket kakao den innehåller? Fattar ingenting :P
Det ska nog vara ~2 dl vetemjöl i kakan också?
Eh ja - kakaomängden stämmer. Däremot hade jag lyckats missa mjölet... tack anonym!
Skicka en kommentar