19 februari 2009

Kladdkaka med glasyr av mörk choklad

En kladdkaka är god i sig men med ett lager chokladglasyr ovanpå blir den ännu godare! Hallonen är inte bara en dekoration, de ger lite syrlighet som funkar bra till kakan. Tänk på att glasyren behöver lite tid att stelna. Servera gärna kakan med en klick grädde också. Receptet är från ICA men jag har förenklat det lite vad gäller glasyren.

(Man behöver inte skära kakan i hjärtform - den här biten blev frukost på Alla hjärtans dag...)Kladdkaka med glasyr av mörk choklad
(ca 10-12 bitar)

Kakan:
150 g smör
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 dl råströsocker (eller vanligt strösocker)
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Glasyr:
2 dl vispgrädde
1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
100 g mörk choklad (70 %)
2 tsk smör

Hallon till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda ägg och socker i en skål, häll ner det smälta smöret och rör om. Blanda de torra ingredienserna till kakan i en annan skål och rör försiktigt ned i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 25 minuter. Tryck ner kanterna på den färdiggräddade kakan så att kakan blir jämntjock. Medan kakan gräddas: blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt koka upp. Bryt sönder chokladen och lägg i en skål. Klicka i smöret. Häll den varma gräddblandningen över och rör om ordentligt så att all choklad smälter. Låt blandningen svalna i kylskåp. Bred den över kakan när den har kallnat. Garnera med hallon och servera med lite grädde.

3 kommentarer:

Chokladbloggen sa...

Jag tycker den ser väldigt ljus ut med tanke på hur mycket kakao den innehåller? Fattar ingenting :P

Anonym sa...

Det ska nog vara ~2 dl vetemjöl i kakan också?

Spralligast sa...

Eh ja - kakaomängden stämmer. Däremot hade jag lyckats missa mjölet... tack anonym!