15 februari 2009

Banan- och mandelbiscotti

De här skorporna (för ibland behöver man inte vara fin i kanten och säga biscotti) tog jag faktiskt med till jobbet. Det händer ganska sällan, att jag tar med grejer alltså, förutom då det gäller lunchlådor som jag nästan alltid har. Hur som helst, min kollega bad mig lägga upp receptet på skorporna under helgen. Visst räknas väl kl 21 på söndagen som under helgen? Jag kan dock inte rekommendera att sätta igång med ett storbak av de här just nu - de tar lite tid att torka i ugnen så det är inte direkt ett snabbak. Däremot är degen väldigt lätt att röra ihop, speciellt om man som jag använder matberedaren flitigt.

Skorporna är baserade på ett recept från Allt om Mat men jag har bytt ut en hel del ingredienser. Till exempel tog jag mandel istället för valnötter och fullkornsdinkelmjöl istället för grahamsmjöl. Ta det som finns hemma. Passa noga under gräddningen!


Banan- och mandelbiscotti
(ca 80 tunna skorpor)

100 g sötmandel
50 g mörk choklad (minst 70 %)
50 g smör
1 väl mogen banan, ca 200 g
3 dl fullkornsdinkelmjöl (eller grahamsmjöl)
4 dl vetemjöl + ev lite till utbakningen
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl råströsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 msk rapsolja

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka mandel och choklad grovt, gärna med matberedare men för hand funkar ju också. Smält smöret. Mosa bananen. (Eller gör som jag - kör banan och smält smör tillsammans i matberedaren). Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner nötter, choklad, smör, ägg och olja och blanda till en deg. Forma degen till 3 längder, ca 3 cm i diameter och lika långa som en plåt. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, passa noga så att de inte bränns! Ta ut längderna och låt dem vila någon minut. Skär längderna med en vass kniv i ca 1 cm breda sneda strimlor. Lägg skorporna på plåten med snittytan upp och fortsätt grädda i ca 5 minuter. Stäng av ugnsvärmen och ställ ugnsluckan på glänt. Låt skorporna torka ca 1 timme.

1 kommentar:

ÅSa sa...

Biscotti är så gott :) Inspirerande med banan-receptet!