20 januari 2009

Palak paneer (spenatröra med färskost)

Palak paneer är en klassisk indisk rätt som till största delen består av spenat och färskosten paneer. Paneer i sin tur är en fast färskost som inte smakar så mycket i sig själv. Den är dock god att steka eller att ha i allehanda grytor. En stor fördel med paneer är nämligen att den inte smälter! Dessutom är paneer väldigt lätt att göra hemma. Förvänta dig dock inga stora mängder! Av 1 liter mjölk blev det en liten kaka som är ca 1 cm hög, 10 cm i diameter, vilket är lagom till ca 3 portioner palak paneer.

Paneer

1 liter standardmjölk (3 %)
Saften av 1/2 citron

Koka upp mjölken. Häll i citronsaften och koka sedan under omrörning i ca 2 minuter. Mjölken separerar sig direkt i ostmassa och en klar vätska. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag och häll i kastrullens innehåll. Vrid ihop handduken och tryck ut så mycket vätska som möjligt. Lägg en tyngd ovanpå handduken med innehåll i durkslaget och låt vila i ca 1 timme.

Palak paneer
(ca 3 port)

2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1/2 tsk bruna senapsfrön
1 msk malen koriander
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk chilipeppar (mild)
Salt, peppar
Paneer av 1 liter mjölk (se ovan)
200 g bladspenat (fryst tinad går bra)

Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i vitlök och spiskummin och fräs under omrörning tills vitlöken har fått färg. Tillsätt övriga kryddor. Häll i 1 dl vatten och koka några minuter. Lägg i spenaten och låt den bli varm. Skär paneeren i ca 1 1/2 cm stora tärningar och lägg i grytan. Koka ytterligare någon minut tills paneeren är genomvarm. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller chapatis!

3 kommentarer:

Daniela sa...

Vi ska ha middag ikväll och jag tänkte göra palak paneer. Hittade ditt (som det ser ut) enkla recept och ska pröva. Tack!

anna sa...

Googlade Palak Paneer och hittade hit! Det här receptet ska definitivt provas :)

Anonym sa...

Hej. Enkelt och bra recept. Med en msk riven ingefära och en halv tesked skrapad muskot höjer man kryddningen ytterligare till att bli mer lik den indiska varianten. Ibland serveras en mer krämig paneer och jag brukar använda en dl grädde eller kokosmjölk till det.
Hälsar Mandelriskan