20 november 2008

Småkakor i mängder

I helgen bakade jag mängder med rulltårtor (nåja, sex stycken blev det) och småkakor till fikaserveringen vid mannens konsert. Som grund för all denna bakning hade jag naturligtvis favorit-Leilas A piece of cake. Det skojiga med boken är att det egentligen mest är standardrecept men Leila twistar till sina "farmors spröda småkakor" lite och ger många smakalternativ. Nu valde jag den traditionella vägen och gjorde dels syltkakor, dels kanelsockerrullade kakor utifrån en klassisk grunddeg. Med en matberedare går degen snabbt att mixa ihop och får den vila en stund i kylen mår den ännu bättre!

Sylt- eller kanelkakor
(ca 50 kakor)

5 1/2 dl vetemjöl (330 g)
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker (vanligt socker går också bra)
300 g smör
1/2-1 msk kallt vatten

Fyllning:
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
eller
god sylt (hög fruktmängd)

Lägg vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en matberedare eller bunke. Lägg i smöret i mindre bitar och mixa till en smulig massa. Häll i vattnet (börja med den mindre mängden) och kör lite till så att degen går ihop. Låt vila i plastfolie i kylen i ca 30 min-1 timme. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ut degen till en lång längd på lätt mjölat bakbord. Skär i ca 1 cm tjocka skivor och rulla till små bollar, alternativt använd skivorna som de är.

För kanelkakor: blanda strösocker och kanel i en ganska plan skål och rulla/tryck ner kakorna i blandningen. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut bollarna. Tryck en gaffel lätt mot kakan så att den blir räfflad.

För syltkakor: Lägg bollarna/skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ut bollarna. Tryck ner tummen försiktigt i varje rundel. Använd en liten tesked för att försiktigt hälla lite sylt i varje fördjupning. Det behövs verkligen inte mycket sylt!

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Kakorna ska ha fått ljus färg. Låt svalna innan servering!

Inga kommentarer: