Sylt- eller kanelkakor
(ca 50 kakor)
5 1/2 dl vetemjöl (330 g)
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker (vanligt socker går också bra)
300 g smör
1/2-1 msk kallt vatten
Fyllning:
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
eller
god sylt (hög fruktmängd)
Lägg vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en matberedare eller bunke. Lägg i smöret i mindre bitar och mixa till en smulig massa. Häll i vattnet (börja med den mindre mängden) och kör lite till så att degen går ihop. Låt vila i plastfolie i kylen i ca 30 min-1 timme. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ut degen till en lång längd på lätt mjölat bakbord. Skär i ca 1 cm tjocka skivor och rulla till små bollar, alternativt använd skivorna som de är.
För kanelkakor: blanda strösocker och kanel i en ganska plan skål och rulla/tryck ner kakorna i blandningen. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut bollarna. Tryck en gaffel lätt mot kakan så att den blir räfflad.
För syltkakor: Lägg bollarna/skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ut bollarna. Tryck ner tummen försiktigt i varje rundel. Använd en liten tesked för att försiktigt hälla lite sylt i varje fördjupning. Det behövs verkligen inte mycket sylt!
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Kakorna ska ha fått ljus färg. Låt svalna innan servering!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar