02 november 2008

Pumpa- och äppelmuffins

Nu när det definitivt är pumpatider är det kul att leka lite med pumpa i olika bakverk och maträtter. Det klassiska är väl amerikansk pumpapaj och nyligen har jag sett många recept på pumpasoppa (det kommer här också). Jag valde dock att göra pumpamuffins!

Eftersom muffinsen innehåller ett äpple behövs faktiskt inte så mycket socker. Pumpan (hokkaido) ugnsbakade jag och mixade sedan, ett mycket smidigt sätt att få fram pumpamos faktiskt. För att få lite av pumpapajsmak använde jag en färdig kryddblandning: pumpkin pie spice som innehåller kanel, ingefära, muskot och kryddpeppar (allspice). Pga. akut vetemjölsbrist fick mina muffins innehålla 2/3 dinkelmjöl, 1/3 fullkornsdinkelmjöl. De blev riktigt matiga och saftiga och funkar alltså utmärkt som mellanmål också!

Pumpa- och äppelmuffins
(ca 10 st)

1/2 pumpa, ca 500 g (jag använde hokkaido)
1 äpple (mellanstort till stort)
75 g smör, smält
2 ägg
1 dl råströsocker
3 dl mjöl (vetemjöl går bra, alternativt blandning vanligt/fullkorn)
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk pumpkin pie spice (eller ca 1/2 tsk kanel, 1/2 tsk malen ingefära, några drag med muskotkvarnen och en smula krossad kryddpeppar)

Sätt ugnen på 175 grader. Dela kärnan mitt itu på och ta ur kärnorna. (Ev kan de sparas, göras rent och sedan rostas i ugnen till snacks). Lägg pumpan på en bakplåtspappersklädd plåt med snittytan uppåt och rosta i ugnen i ca 35 minuter. Pumpaköttet ska vara mjukt. Skär av skalet och lägg pumpaköttet i en matberedare. Kärna ur äpplet och skär det i mindre bitar (det behöver inte skalas), lägg i matberedaren. Häll i 1/2 dl vatten och mixa till en slät smet. Smält smöret. Rör i äggen och sockret. Blanda i pumpa-/äppelsmeten. Slutligen, blanda mjöl, kryddor och bakpulver och rör ner i smeten. Fördela i muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.

1 kommentar:

Annika sa...

Visst funkar det bra med pumpa i muffins? Jag bakade nmuffins på butternut squash förra veckan som har ett klart släktskap med dina. Godare än morotskaka!