Mulligatawny är helt enkelt en currykryddad gryta med ursprung i Indien. Namnet kommer från tamilspråkets "milagu thanni" som betyder pepparvatten och det innebär ju att grytan kan göras precis hur stark som helst! Riset kokas med grytan och gör det hela till en perfekt allt-i-ett-rätt. Till grytan serverade jag en myntaraita, dvs. matlagningsyoghurt blandad med torkad mynta. Har för mig att jag hittade ursprungsreceptet i Sydsvenskan men jag har anpassat det lite. Som sagt, lek med kryddningen efter egen smak!
Mulligatawny med ris och kyckling
(3-4 port)
4 kycklinglårfiléer eller 2 kycklingfiléer
1 stor gul eller röd lök
1-2 vitlöksklyftor
smör/olja
1 msk curry (tänk på att vissa curryblandningar kan vara jättestarka!)
2 hela nejlikor
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk chilipeppar
2 morötter
1 palsternacka
1 hönsbuljongtärning
1 dl basmatiris
2 nävar sugar snaps
1 näve ljusa sultanrussin
Myntaraita:
Blanda 2 dl matlagningsyoghurt med 1 tsk torkad mynta.
Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Hetta upp smör/olja i en gryta och fräs kycklingen och löken. Rör i curry, nejlikor och ingefära och stek ytterligare ett par minuter under omrörning. Lägg i buljongtärningen och häll på 7 dl vatten. Låt koka upp. Hacka morötter och palsternacka. Lägg i ris och morots- och palsternacketärningar. Koka ca 12 minuter eller tills riset är färdigt. Smaka av med salt och peppar. Hacka sugar snaps grovt, lägg i grytan tillsammans med russin och rör om. Servera tillsammans med myntaraita.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar