18 november 2008

Kycklinggratäng med senap och franska örter

Ibland kan jag roa mig med att ugnssteka en hel kyckling. Jamie Oliver har ett bra recept som i princip går ut på att stoppa in örter under skinnet, strö över flingsalt och lite olja. Sedan steks kycklingen färdig i ugnen, vilket tar ca 1 timme. Gott är såklart att äta kycklingen nystekt (med t ex ugnsrostade grönsaker) men det brukar bli en hel del kött över. Då är det gott att dagen efter göra en liten gratäng där kycklingen kompletteras med grönsaker. Med en såsbas av crme fraiche går det lätt att variera kryddningen på gratängen: nu blev det franska örter och senap men det är ju också gott med t ex curry (med äpplen i gratängen)!


Kycklinggratäng med senap och franska örter
(3 port)

Tillagat kött av ungefär 1/2 kyckling (eller två strimlade kycklingfiléer)
2 dl crème fraiche
1/2 purjolök
5 stora champinjoner
2 msk franska örter
1/2-1 tsk senap
Flingsalt, peppar, gärna chili explosion

Sätt ugnen på 225 grader. Strimla kycklingköttet och lägg i botten på en ugnsfast form. Strimla purjolöken och skär champinjonerna tunt. Lägg dem på kycklingen. Blanda crème fraiche med franska örter, senap, salt och peppar. Smaka av med senap! Täck gratängen med crème fraichen och strö lite extra örter över. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Koka ris under tiden och servera till!

Inga kommentarer: