Kan ni gissa vem som har skapat pajreceptet? Japp, det är Leila Lindholm som har varit framme igen, men jag förenklade tillagningen lite genom att köra alla degingredienser i matberedaren. För övrigt var den lilla pajresten precis lika god dagen efter, speciellt efter några sekunder i mikron. Nötterna och havregrynen gör nämligen smuldegen otroligt knaprig!
Kryddig smulpaj med mandel, ingefära och vaniljyoghurt
(4 port)
Smuldeg:
100 g smör
2 dl sötmandel
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 ½ dl socker (gärna hälften eller allt råströsocker, ev kan 1 dl räcka)
1 krm salt
Fyllning:
5 äpplen
50 g färsk ingefära
1 msk smör
2 msk socker
1 tsk mald kanel
Yoghurtsås:
4 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker
Sätt ugnen på 200 grader. Kör alla ingredienser till smuldegen i matberedare till en smulig massa. Skala och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (alltså bli ljusbrunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning några minuter. Tillsätt kanel. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form. Smula degen över. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Blanda yoghurten med vanilj- och strösocker. Servera pajen ljummen med yoghurtsåsen till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar