14 augusti 2008

Kryddig smulpaj med ingefära och vaniljyoghurt

En kväll i veckan skulle vi hem till vänner och äta middag. De stod för maten och vinet, vi för efterrätten. Inte fick jag något bakat kvällen innan, alltså krävdes det en kaka som kunde bakas efter jobbet, gärna med ingredienser som vi hade hemma. Det blev en riktigt god och riktigt smulig äppelpaj som får härlig smak av ingefäran. De som inte är så förtjusta i ingefära bör dock passa sig eftersom det är ganska mycket färsk sådan i pajen! Till pajen passar det alldeles utmärkt med vaniljyoghurt.

Kan ni gissa vem som har skapat pajreceptet? Japp, det är Leila Lindholm som har varit framme igen, men jag förenklade tillagningen lite genom att köra alla degingredienser i matberedaren. För övrigt var den lilla pajresten precis lika god dagen efter, speciellt efter några sekunder i mikron. Nötterna och havregrynen gör nämligen smuldegen otroligt knaprig!

Kryddig smulpaj med mandel, ingefära och vaniljyoghurt
(4 port)

Smuldeg:
100 g smör
2 dl sötmandel
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 ½ dl socker (gärna hälften eller allt råströsocker, ev kan 1 dl räcka)
1 krm salt

Fyllning:
5 äpplen
50 g färsk ingefära
1 msk smör
2 msk socker
1 tsk mald kanel

Yoghurtsås:
4 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker

Sätt ugnen på 200 grader. Kör alla ingredienser till smuldegen i matberedare till en smulig massa. Skala och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (alltså bli ljusbrunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning några minuter. Tillsätt kanel. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form. Smula degen över. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Blanda yoghurten med vanilj- och strösocker. Servera pajen ljummen med yoghurtsåsen till.

Inga kommentarer: