06 juli 2008

Päronkaka med crème fraiche

Eftermiddagarna på julihelger är som gjorda för att sitta utomhus och äta, fika eller bara vara, själv eller med vänner. Oavsett vad man väljer att göra på sina lediga eftermiddagar är det ju aldrig fel med en liten kaka, speciellt en saftig, krämig sådan. Det här receptet på en päronkaka med crème fraiche kommer från ICA Buffé. Det går säkert lika bra att byta ut päronen mot äpplen, men päron och valnötter är verkligen fantastiskt gott tillsammans! Servera med grädde eller vaniljglass.


Päronkaka med crème fraiche

100 g smör
1 1/2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl lätt crème fraiche

Fyllning:
2-3 päron
1 dl lätt crème fraiche
1 dl socker
1 ägg
1 dl grovhackade valnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker poröst. Rör i äggen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det och crème fraiche i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Skala, kärna ur och klyfta päronen. Stick ner dem i smeten. Vispa ihop crème fraiche, socker och ägg. Häll det över päronen och strö över valnötterna. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan kallna. Servera i bitar, gärna med lite grädde eller glass.

3 kommentarer:

Chimairan sa...

åh, den såg riktigt smaskig ut! =)

Unknown sa...

Mmm låter frestande! Nu måste jag prova denna i veckan :)

Anonym sa...

Jag testade den, alla tyckte att den var underbart god, jag själv som inte är så förtjust i ägg tyckte inte om den då den smakade väldigt mycket ägg.. Men dem andra tyckte om den så det blev ju en hit i alla fall :)