01 juli 2008

Pastagratäng med kallrökt sidfläsk

Efter en helg med flytt (inte vår egen) och IKEA-storshopping behövde vi riktig mat. Inte grekisk sallad, inte kall potatissallad utan pasta. Riktig pasta. Med mustig tomatsås. Med ost ovanpå. Alltså - en pastagratäng! Jag tog det mest köttliknande som fanns i kylen - det blev kallrökt sidfläsk i bit men bacon fungerar ju precis lika bra. Ös i hackade färska örter av valfri sort så får såsen extra smak.

Pastagratäng med kallrökt sidfläsk och färska örter
(4 port)

250 g pasta, gärna farfalle eller snäckor
70-100 g sidfläsk eller bacon (eller skinka)
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor (eller 1/2 solovitlök)
olivolja till stekning
1 burk krossade tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 liten skvätt flytande honung
salt, peppar, chilikrydda
ca 1 dl färska hackade örter (t ex persilja, basilika, salvia)
ca 75 g riven ost (1/2 Arla-påse)

Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan. Hacka sidfläsket/baconet, lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs fläsket, löken och vitlöken i några minuter. Blanda krossade tomater, balsamvinäger, olivolja, flytande honung och örter i en skål. Smaka av med salt, peppar och eventuella andra kryddor som chili. Häll den avrunna pastan i en gratängform. Häll fläskröran över och därefter tomatblandningen. Rör om ordentligt. Strö över riven ost. Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills osten är gyllene. Täck ev formen med aluminiumfolie om osten börjar se för mörk ut för snabbt. Servera genast med sallad och lite extra balsamvinäger.

1 kommentar:

fruktsallad sa...

Mums, det verkar jättegott! Ska jag testa någon dag!