01 juli 2008

Citron- och timjanrisotto

Risotto är en väldigt tacksam rätt att leka lite med efter vad som finns hemma. Eftersom smaksättningen lätt varieras är ju risotton det perfekta tillbehöret till både kött, fågel och fisk. Risotton är ju så krämig att ingen sås behövs. Vill man dryga ut risotton lite är det bara att lägga i finhackade grönsaker som zucchini och paprika. Det kan liksom inte bli fel. Just den här risotton med citron och timjan serverade jag till hoki (som fått sjuda i citronsmakande buljong) och sallad.

Risotto med citron och timjan
(2-3 port)

en skvätt olivolja
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl arborioris
1 1/2 dl vitt vin
1 buljongtärning (gärna basilika & timjan som jag använde)
kokande vatten
rivet skal av 1/2 citron
några kvistar färsk timjan
några kvistar persilja
1 dl finriven parmesan

Finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en panna. Fräs löken och vitlöken i någon minut och tillsätt därefter riset. Rör runt några minuter tills riset är glansigt, tillsätt då vinet och låt det koka in. Häll i 2 dl kokande vatten och lägg i buljongtärningen. Rör om. Låt buljongen koka in och tillsätt ytterligare 2 dl vatten. Rör om kontinuerligt. Fortsätt så tills risotton är krämig och riset mjukt men med en liten kärna. Smaka av med salt och peppar. Hacka de färska örterna och rör i dem i risotton tillsammans med det rivna citronskalet. Riv parmesan och rör ner. Servera genast, t ex tillsammans med fisk av någon sort.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag älskar risotto!! : D