30 juni 2008

Pannkakor med ricotta och citron

Jag äter knappt någon frukost på vardagarna (förutom den obligatoriska latten på vägen till jobbet). Därför tycker jag att det är kul att göra en lite lyxigare frukost på helgerna. Mannen verkar uppskatta dem också... Beroende på min trötthetsnivå varierar ambitionsnivån betydligt. Bland annat har jag gjort en äggcocotte med parmesan och skinka tillsammans med croissanter (dock ej hembakade), amerikanska pannkakor med lättsyltade bär men ofta blir det olika varianter på scones tillsammans med goda sylter. Den här helgen gjorde jag ricottapannkakor, smaksatta med citronskal och serverade med bär och sylt. Har man bara en burk ricotta och några ägg hemma går de här pannkakorna hur lätt som helst att göra och de blir goda! Hittade receptet på en annan trevlig blogg - Ett rum och kokvrå. Leila Lindholm har några liknande i sin bok också tror jag.

Är man riktigt hungrig kan det vara värt att öka på mängderna i receptet, enligt nedan blir det kanske en sju-åtta plättar var.


Ricottapannkakor med citron(2 portioner)

1 1/2 dl ricotta
½ dl mjölk
2 ägg
1 msk socker
½ dl vetemjöl
rivet skal från en halv citron
en nypa salt
Sylt eller bär

Separera äggen i gulor och vitor. Rör ihop ricotta, äggulor och mjölk. Blanda försiktigt ner mjöl, socker, citronskal och salt. Vispa äggvisporna till ett hårt skum och vänd ner i ricottasmeten. Hetta upp smör i en panna, gärna en plättpanna. Stek små tunna plättar. Servera tillsammans med sylt eller gärna bär.

Inga kommentarer: