Mandeltårta med limekräm
(10-12 port)
200 g sötmandel
1 msk potatismjöl
4 äggvitor
2 dl strösocker
75 g mörk choklad
Limekräm:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g smör
Rivet skal av 1 lime eller 1/2 citron
Garnering:
50 g rostade mandelspån
Sätt ugnen på 175°. Rita upp två cirklar med ca 22 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Kör mandeln i matberedare så fint det går. Blanda mandel och potatismjöl. Vispa vitorna hårt, tillsätt sockret och vispa några sekunder till. Blanda äggvitesmeten med mandlarna. Fördela och bred ut smeten i ett jämnt lager i de två cirklarna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Lossa bottnarna när de svalnat något. Smält chokladen över vattenbad och bred ut chokladen på en av bottnarna. Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen riktigt tjock under kraftig omrörning. Det tar en stund och krämen ska endast sjuda, inte koka. Låt krämen svalna något. Rör ner limeskalet. Bred 1/3 av krämen på chokladbottnen. Lägg på den andra botten och bred över resten av krämen. Strö över mandel. Låt gärna tårtan stå några timmar före servering.
2 kommentarer:
Gud vad den ser god ur, blir nog till att provbaka!!
Ser mycket smarrig ut! Perfekt sommartårta. :-)
Skicka en kommentar