10 maj 2008

Mandeltårta med limekräm

Eftersom jag lyckades tima min födelsedag med högsommarvärmen här i Skåne tillbringades födelsedagskvällen ute i trädgården med några olika matpajer. Dessutom fick jag till samma kväll tillfälle att baka några kakor, varav en var den här mandeltårtan med lime. Jag utgick från ett Arla-recept som dock kräver en mandelkvarn, något som jag inte har. Istället körde jag de oskållade mandlarna i matberedaren så länge jag hade tålamod (dvs. inte så länge) och marängbottnarna blev lite grövre än tänkt men precis lika goda. Smörkrämen i receptet tar ett bra tag på sig att tjockna under omrörning och det är viktigt att den inte kokar, bara sjuder. Sammantaget blir det en god saftig tårta som mår bra av att stå en stund innan servering!

Mandeltårta med limekräm
(10-12 port)

200 g sötmandel
1 msk potatismjöl
4 äggvitor
2 dl strösocker
75 g mörk choklad

Limekräm:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g smör
Rivet skal av 1 lime eller 1/2 citron

Garnering:
50 g rostade mandelspån

Sätt ugnen på 175°. Rita upp två cirklar med ca 22 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Kör mandeln i matberedare så fint det går. Blanda mandel och potatismjöl. Vispa vitorna hårt, tillsätt sockret och vispa några sekunder till. Blanda äggvitesmeten med mandlarna. Fördela och bred ut smeten i ett jämnt lager i de två cirklarna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Lossa bottnarna när de svalnat något. Smält chokladen över vattenbad och bred ut chokladen på en av bottnarna. Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen riktigt tjock under kraftig omrörning. Det tar en stund och krämen ska endast sjuda, inte koka. Låt krämen svalna något. Rör ner limeskalet. Bred 1/3 av krämen på chokladbottnen. Lägg på den andra botten och bred över resten av krämen. Strö över mandel. Låt gärna tårtan stå några timmar före servering.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gud vad den ser god ur, blir nog till att provbaka!!

Anonym sa...

Ser mycket smarrig ut! Perfekt sommartårta. :-)